Foto: TT

Reinfeldt: ”Öppna era hjärtan”-talet gav ökat väljarstöd

Uppdaterad
Publicerad

Den 16 augusti 2014 höll dåvarande statsminister Fredrik Reinfeld ett uppmärksammat tal där han vädjade till sina landsmän att öppna sina hjärtan för de människor som söker sig till Sverige undan krig, förtryck och fattigdom. Ett tal som både blev både hyllat och ifrågasatt. Reinfeldt förlorade valet och lämnade politiken, men han tror att nederlaget blivit ännu större utan talet.

– Vi tyckte oss se att väljarstödet för moderaterna sjönk åren 2012-2013. Vår slutsats är att vi återhämtade en del stöd efter talet, men det får andra forskare ha synpunkter på, säger Fredrik Reinfeldt i en intervju med Aktuellts Anders Holmberg.

Att uttrycka sig på det sättet – tog du en politisk risk?

– Risken var att föra in invandringspolitiken i valrörelsen. Motsatt risk hade varit att förneka att detta var på väg att ske.

Med en snabb befolkningsökning på den afrikanska kontinenten och fortsatta krig och konflikter i Mellanöstern tror Fredrik Reinfeldt att Europa står inför stora folkvandringar under en lång rad av år. Han menar att han som politiker har en skyldighet att berätta detta och också föreslå långsiktiga lösningar.

Taggtråd eller öppet samhälle

– Vi måste ha ett förhållningssätt till vad vi vill: Är det taggtråd eller är det tilltron till det öppna samhället. Jag tror att det öppna samhället är det bästa svar som mänskligheten har.

Intervjun görs mot bakrund av att Fredrik Reinfeldt i dag lanserade sin nya bok ”Halvvägs” i vilken han berättar om sin väg in i Moderaterna, hur det gick till att omvandla ett trött parti till de Nya Moderaterna och om skapandet av Alliansen.

– Det är en stor omställning att skriva en bok, något helt annat än att kommentera dagspolitik, säger Fredrik Reinfeldt.

Vill undvika gubbhyllan

Med utgångspunkt i boken, och sin nystartade firma, ser han framför sig en ”fortsatt samhällsgärning”. Men han tänker inte bli någon ”gubbe på hyllan” som tycker till lite då och då.

– Jag kommer inte att kommentera svensk inrikespolitik, säger Reinfeldt och understryker att han har andra planer för sitt samhällsengagemang.

När han får frågor om det han skriver om Sverigedemokraterna och missnöjda väljare i boken säger han att det inte är ett försök till något dagsaktuellt inlägg om det politiska läget utan en beskrivning utifrån de analyser han tagit del av sedan SD blev en aktör att förhålla sig till.

En annan sak han velat sätta ord på är varför han valde politiken, en karriärväg som var ”jungfrulig mark” i hans familj, beskriver han.

Fredrik Reinfeldt

Ålder: 50 år.

Bor: I Täby.

Familj: Skild, tre barn.

Bakgrund: Författare, föreläsare, nybliven egenföretagare. Statsminister 2006-2014. Moderat partiledare 2003-2015. Riksdagsledamot 1991-2014, med kort avbrott 1996. Ordförande i Moderata ungdomsförbundet 1992-1995. Civilekonom.

Aktuell: Skildrar 25 år i politiken i i boken Halvvägs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.