Reinfeldt vill inte väcka liv i gamla surdegar

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldts biografi ”Halvvägs” tar avstamp i uppväxtåren på 60 och 70-talen, då familjen Reinfeldt bodde i radhus utanför Stockholm och Fredrik själv spelade basket i Tensta tigers. Men efter det  kapitlet försvinner nästan allt om det privata och det blir uteslutande en skildring av det politiska livet.

Det handlar om vägen från det Moderata ungdomsförbundet, via lokalpolitiken, fram till riksdagen. Därefter avhandlas skapandet av ”de nya Moderaterna” och alliansen, samarbetet med de övriga borgliga partierna.

Reinfeldt skriver om de åtta år han var statsminister. Han berättar bland annat om idéerna bakom arbetslinjen, möten med världsledare och till sist landar allt i valförlusten 2014.

Inga spektakulära avslöjanden

På frågan om boken ger läsaren några avslöjanden om spelet bakom kulisserna i politiken svarar Kulturnyheternas recensent Mats Knutson, som också är SVT:s politiske kommentator:

– Han hade haft fantastiska möjligheter att ge just det, han har varit Sveriges viktigaste politiske person i tio år, han har varit i den politiska hetluften i 25 år och varit inblandad i en hel del olika politiska strider.

 – Men här väljer han att inte väcka liv i gamla surdegar, utan berättar ungefär det vi har vetat sedan tidigare. Jag tolkar det som ett officiellt bokslut över en karriär som nu tar slut

Politiskt testamente

Mats Knutson säger också att Reinfeldt i hela sin karriär bedrivit ett korståg mot Sverigedemokraterna.

– Och i ”Halvvägs” går han återigen till attack mot SD och anklagar ledningen rasistisk och medlemmar och sympatisörer för att vara missnöjda, så det blir på ett sätt hans politiska testamente.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.