”Röd doc>”

Uppdaterad
Publicerad

Många spår av det antika är med, men egentligen behövs inte den klassiska bildningen för att förstå Anne Carsons nya ”Röd doc>”, tycker vår recesent Ingrid Elam.

Kanadensiskan Anne Carson är författare, poet och professor i klassiska språk.

Med avstamp i den antika grekiska poesin skapar hon en genrebrytande och mycket originell blandning av prosa, lyrik och essä genom fragment och brottsstycken.

För sex år sedan kom hennes ”Röd självbiografi”, där Geyron är ett rött monster med vingar. I tonåren förälskar han sig i den vackre Herakles, som krossar hans hjärta.

Planlös road trip

Nu kommer den fristående fortsättningen ”Röd doc>” i översättning av Mara Lee. Geyron ger sig där ut på en planlös road trip, och hans gamla älskare dyker upp, nu som veteran från kriget.

Vår recensent menar att gestalterna i den här boken frigjort sig ännu mer från den klassiska förlagan.

– Här finns en massa spår av det antika. Här finns en kör som kommenterar det som sker, och ett orakel, som till skillnad från det i Delfi bara kan se fem sekunder in i framtiden. Men man behöver inte alls ha den klassiska bildningen för att förstå och njuta av den här helt fantastiska road movien, som det egentligen är, säger Ingrid Elam.

”Flyt med”

Hon tycker att boken är underbar och uppmanar till långsam läsning.

– Om jag ska ge någon läsansvisning till den här – som jag tycker underbara – boken så är det: Flyt med. Men långsamt och med öppet sinne, för här finns väldigt många skikt. Och trådar att följa, säger hon.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.