Deckare om skolmassaker i Djursholm

Publicerad

Förra veckan släpptes den kritikerrosade romanen Störst av allt, skriven av författaren och juristen Malin Persson Giolito. Det är en spänningsroman som till stor del utspelar sig i en rättssal, men det är också en spegling av ett polariserat Sverige med allt större klassklyftor.

Störst av allt inleds med en skolskjutning i överklassförorten Djursholm utanför Stockholm. Ingen förstår hur något liknande kan ske i ett av Sveriges rikaste områden. Maja, en 18-årig överklasstjej och förövarens flickvän blir gripen och det är via hennes perspektiv som en historia om komplicerade relationer och klassidentitet rullas upp. Men själva vansinnesdådet spelar något av en biroll.

Handlingen i ”det mest extrema”

I persongalleriet finns förutom Maja bland andra Sebastian som är son till Sveriges rikaste man och Samir från Mellanöstern som är skolans bästa elev. Hans pappa jobbar som taxichaufför och mamma som undersköterska. Och Amanda som tycker ”politik är jätteviktigt” men är politiskt engagerad på ett ”Disney Channel-vis”. På häktet i Stockholm tänker Maja tillbaka på den kedja av händelser som så småningom resulterar i tragedin på Djursholms Gymnasium.

– Vår tids samhällskonflikter grundar sig i de orättvisor som finns i Sverige idag. Därför har jag valt att förlägga bokens handling i det mest extrema, det vill säga Djursholm. För mig handlar den om klass, säger Malin Persson Giolito.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.