Foto: TT

Så tyckte facebookföljarna om planer på nyutgivning av Mein Kampf

Uppdaterad
Publicerad

Hitlers nazistiska manifest kan komma ges ut igen. Bra eller dåligt, frågade Kulturnyheterna sina följare på facebook.

Igår rapporterade Kulturnyheterna att Institut für Zeitgeschichte, ett historiskt forskningsinstitut i München, planerar att ge ut en ny upplaga av Adolf Hitlers ”Mein Kampf”.

Är det rätt eller fel, frågade redaktionen er läsare.

”Aldrig!”

Flera som bidrog med sina åsikter menar att nyutgivningen är en dum idé.

”Det har aldrig publicerats något mera solklart fall av 'hets mot folkgrupp'”, kommenterar Christian Lanciai. ”Den boken skall aldrig tryckas igen, aldrig!!!”, tycker Jonas Mårtensson.

”Finns det inte tillräckligt med skräplitteratur redan?”, undrar Arto Katajamaa. ”FEL!”, skriver Adrian-Catalin Duma kort och gott.

”Självklart”

Men det finns också många röster som säger att det är bra med en nyutgåva av diktatorns ord.

”Självklart skall den ges ut. Till skillnad från så många andra har jag läst den och kan kyligt konstatera: inget torde vara mer avtändande för en presumtiv nazist än denna illa skrivna bombastiska smörja”, tycker Staffan Svensson.

”Kan intyga att det var en kamp att orka läsa igenom denna smörja. Men vill vi veta, vill vi förstå, vill vi vara motsatsen till detta elände så måste vi orka engagera oss för att se och förstå när fara hotar”, skriver Bilbo Lantto.

”Bra med fakta”

Filip Örbäck är inne på samma spår:

”Nyfiken att läsa den, av samma anledning som jag funderar på att läsa bibeln, för faktan och historiens skull. Bra med fakta och kött på benen, speciallt nu me allt som händer med både religion och rasism... Förbjuds böcker så är nåt fel...”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.