Foto: TT Bild

Sara Stridsberg: Jag vill vara varsam med makten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det är Sara Stridsberg som kommer att ta över efter Gunnel Vallquist på plats nummer 13 i Svenska Akademien. Kulturnyheterna når en trött Sara Stridsberg på telefon efter att hon precis tagit nattbåten över till Finland för att lansera sin nya bok på finska.

– Jag känner mig smått kaosartad, säger Sara Stridsberg.

Hur känns det att ha blivit invald i Svenska Akademien?

– Det känns en smula märkligt, mycket förvånande och omtumlande. Det rasar in mejl i min telefon med fina ord från så många människor så jag är lite rörd av det.

Vad betyder det här för dig som författare?

–Så här är det: Jag är förstås väldigt rörd över frågan och förvånad. Men jag blir samtidigt oroad för att jag inte riktigt vet vad det innebär. Det känns som att jag valde mellan att bli författare och att bli djupt olycklig. Det sa jag också till den vikarierande ständige sekreteraren när han ringde, att det är så att jag inte kan tacka ja om jag inte får ha mitt hjärta i skrivandet.

Inget lätt beslut

Det var inget lätt beslut för Stridsberg men alla hon har talat med försäkrar henne om att de vill att hon ska fortsätta att ägna sig åt skrivandet.

– Jag har i alla fall fått ett löfte om att det är mitt skrivande som jag ska ägna mig åt. Annars hade jag som sagt inte tackat ja. 

Utmaningar

Men som Sara Stridsberg ser det kommer den nya rollen att innebära många utmaningar.

– Jag är förstås en smula oroad för ansvaret och makten och allt det där. Jag har inte hunnit tänka men jag önskar att jag ska kunna vara varsam med den makten, i den mån den finns. Det är enormt mycket att tänka på men jag hade inte sagt ja om jag inte var intresserad av litteraturens plats i världen och människans plats i litteraturen. Men jag får väl tänka vidare på det här helt enkelt, vad det här betyder, säger Sara Stridsberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.