Foto: TT Bild

Sara Stridsberg ny ledamot i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Sara Stridsberg efterträder Gunnel Vallquist på plats nummer 13 i Svenska Akademien.

Stridsberg debuterade 2004 med romanen ”Happy Sally”. Men det var två år senare som hon fick sitt stora genombrott med ”Drömfakulteten”. Den romanen följdes upp av ”Darling River”. 2014 nominerades hon för fjärde gången till Augustpriset för ”Beckomberga. Ode till min familj”.

Som dramatiker har Sara Stridsberg bland annat jobbat med uppsättningar på Dramaten, exempelvis dramat ”Valerie Solanas ska bli president i Amerika ” 2006.

Verkligheten som romanstoff

Valerie Solanas är en central person i Sara Stridsbergs författarskap. Den verkliga personen Valerie Solanas var en amerikansk författare och radikal feministisk ikon som är mest känd för att ha skrivit det kontroversiella ”SCUM-manifestet” 1967, och för att ha försökt mörda konstnären Andy Warhol.

Sara Stridsberg har översatt SCUM-manifestet (som är en förkortning för Society for Cutting Up Men) till svenska. I ”Drömfakulteten” gör Stridberg Valerie Solanas till fiktiv romankaraktär. I romanen ligger den 52-åriga Solanas döende i ett sjaskigt motellrum i San Fransico. Det är en roman om att färdas med bil på de amerikanska vägarna, om ofrivillig kvinnlighet, prostitution, våld , sex, drömmar och om att förlora sig själv i galenskap, teman som går som en röd tråd genom Stridsbergs författarskap.

Även i debutromanen ”Happy Sally” är huvudkaraktären hämtad ur verkligheten. Den handlar om en kvinna som slagit vad med sin make om att korsa Engelska kanalen. Romankaraktären är löst baserad på Sally Bauer, den första skandinav att simma över Engelska kanalen.

De amerikanska vägarna, prostitution och de sunkiga motellen återkommer i romanen ”Darling River” från 2010. Romanen förhåller sig ledigt och associativt till Vladimir Nabokovs klassiker ”Lolita” från 1955. I Stridsbergs roman flätas fyra berättelser samman. En berättelse är den 11-12-åriga Los. Hon gör nattliga bilturer med sin far och tar passivt emot sina älskare med faderns blick i backspegeln. En annan berättelse är den om Dolorez Haze, som liksom Nobokovs Lolita, dör i barnsäng.

”Utmanar”

Sara Stridbergs har hyllats för sitt språk, på en gång poetiskt kraftfullt och magiskt. Stämningen i hennes romaner beskrivs som drömsk eller mardrömslik, och ofta oroväckande.

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles tycker att det är ett spännande val, som akademien gjort.

– Sara Stridsberg utmanar. Hon gör det med sin tematik om provokativa kvinnor och hon gör det med sitt fantastiska språk, säger Milles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.