Bokhandlaren Shah Mohammed Rais och författaren Åsne Seierstad. Foto: TT

Seierstads advokat: Ingen grund för bokhandlarens krav

Uppdaterad
Publicerad

Åsne Seierstads advokat tillbakavisar nu de krav som bokhandlaren Shah Mohammed Rais rest mot författaren och hennes förlag.

Shah Mohammed Rais kräver, som Kulturnyheterna rapporterade tidigare i veckan, ersättning för att Seierstad kränkt hans och hans familjs privatliv genom att publicera boken ”Bokhandlaren i Kabul” (2002).

Åsne Seierstads advokat Cato Schiøtz skriver i ett brev till norska nyhetsbyrån NTB att Rais krav, en halv miljoner norska kronor plus ersättning för rättegångskostnader, saknar grund.

– Och det ligger oavsett med mycket god marginal innanför yttrandefrihetens gränser, skriver han.

Shah Mohammed Rais norske advokat framhåller att bokhandlaren inte fått sin ska prövad i norsk domstol än. Även detta avfärdar dock Cato Schiøtz som pekar på att Rais och hans familj har försökt att stämma Seierstad vid en rad tillfällen, rapporterar norska NRK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.