Simone de Beauvoir mellan dåvarande Unesco-chefen Rene Maillot och sin partner Jean-Paul Sartre, i Sovjetunionen 1963. Foto: TT

Beauvoir-roman släpps på svenska

Uppdaterad
Publicerad

Simone de Beauvoirs roman ”Misstag i Moskva” ges för första gången ut på svenska, nästan 50 år efter att den skrevs. Filosofen ska ha hämtat inspiration från de resor hon och Sartre gjorde till Sovjetunionen.

Filosofen Simone de Beauvoir var en existentialismens frontfigurer. Mest känd är hon för det banbrytande feministiska jätteverket ”Det andra könet” från 1949.

Nu släpps en av hennes kortromaner på svenska för första gången. Den heter ”Misstag i Moskva” och handlar om ett äldre par som hamnar i relationskris.

Sovjetinspirerad

Titeln syftar på ett sammanbrott i parets kommunikation. Berättelsen skrevs under åren 1966 och 1967 och publicerades första gången i tidskriften ”Roman 20-50” år 1992.

Simone de Beauvoir ska ha hämtat inspiration till boken från de många resor som hon och hennes livskamrat Jean-Paul Sartre gjorde till Sovjetunionen på inbjudan av sovjetiska författarförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.