Annie Lööf. Foto: TT

Annie Lööfs boktips – satir om sig själv

Uppdaterad
Publicerad

I Almedalen boktipsar Annie Lööf (C) om en satirroman i vilken hon själv spelar en nyckelroll. ”Tolkningen ligger i betraktarens öga”, noterar författaren Viktor Barth-Kron.

Tidigare boktips av centerledaren Annie Lööf har väckt debatt.

Hon rekommenderade objektivisten Ayn Rands roman ”Och hela världens skälvde”, som ses som kontroversiell eftersom Rand menar att människan endast bör handla utifrån egenintresse och förkastar mänsklig omtanke.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

”Känner oss träffade”

När Sveriges Radios P1 Morgon på måndagen bad Annie Lööf rekommendera sommarläsning efter partiledarutfrågningen blev det ”Gröna gården” – en nyutkommen samtidssatir om det politiska och mediala spelet i Sverige.

– Det är lite vanskligt för oss politiker att lyfta den kanske, men vi känner oss träffade, motiverar Annie Lööf sitt val till P1.

Romanen anspelar på August Strinbergs klassiker ”Röda rummet” och är skriven av journalisten Viktor Barth-Kron.

– Jag heter tydligen Ida Blaadh i den här, och står för ”välgödd” politik istället för ”närodlad”. Så den här tänkte jag fortsätta läsa under sommarledigheten. Det gäller att ha lite självdistans också som politiker, säger Annie Lööf till P1.

Uttänkt strategi

Viktor Barth-Kron befinner sig själv i Almedalen tillsammans med hela den sfär han skildrar. Han säger att Lööfs boktipsande bör ses som en uttänkt strategi i samma mediala och politiska spel som i boken.

– Man ska alltid ska utgå från att politiker har en tanke med det den säger.

– Men jag kan ju inte spekulera i vilka motiv hon har för att säga olika saker. Jag noterade också att hon inte läst särskilt mycket av boken, vilket gjorde det... intressant, säger Viktor Barth-Kron.

Centern viktig i boken

Tror du att hon kommer att ångra sin rekommendation när hon läst hela boken?

– Centerpartiet spelar en betydande roll i boken, men hur elakt det är kan jag inte säga. Mitt mål har varit att berätta något, och vad man ser beror på hur man läser den. Tolkningen ligger ju i betraktarens öga, säger Viktor Barth-Kron.

– Jonas Sjöstedt har också sagt att han gillar den. Det bli intressant att se offentliga politikers reaktioner lagda mot den historia som berättas. Där kan man göra analyser sen, säger Viktor Barth Kron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet