Foto: TT

Nobelpristagare förstörde Green Card i Trump-protest

Uppdaterad
Publicerad

Den nigerianske nobelpristagaren Wole Soyinka har förstört sitt Green Card – som tillåtit honom att arbeta och vistas i USA – i protest mot att Donald Trump i morgon blir USA:s näste president.

Inför det amerikanska presidentvalet i november tävlade artister som Madonna, Amy Schumer och Miley Cyrus i att säga sig vara redo att packa ihop bohaget och lämna landet om Donald Trump utropade sig till segrare.

Hittills har dock ingen av dem gjort slag i saken, men en som däremot hållit sitt löfte om att vända USA ryggen är den nigerianske nobelpristagaren Wole Soyinka.

Lovade förstöra kort

Efter att i många år ha levt i exil sökte och fick Soyinka 1994 asyl i USA och då även ett eftertraktat Green Card – ett permanent uppehållstillstånd.

Sex dagar före förra årets amerikanska presidentval berättade författaren att han tänkte göra ett ”Wolexit”, och förstöra sitt kort i det fall Trump vann valet i protest mot dennes politik, enligt The Guardian.

– Om det otroliga händer och Trump vinner valet är det första han kommer att göra att beordra alla de som har ett Green Card att förnya sin ansökan för att kunna komma tillbaka till USA. Jag tänker inte vänta på det – så fort han utropat sig till segrare kommer jag att riva sönder mitt Green Card och packa.

”Inte längre en del av samhället”

Den nigerianske nobelpristagaren berättar nu i en intervju i tidskriften Atlantic att han efter att Trump gått vinnande ur valstriden gjort slag i saken och förstört kortet.

Soyinka, som numera till stor del lever i Nigeria, berättade inte i detalj hur han gjort sig av med kortet, men sa att att han inte längre ansåg sig vara en del av det amerikanska samhället.

– Så länge Trump styr landet och jag verkligen måste besöka USA, så kommer jag att köa för att få ett vanligt visum som alla andra. Jag är inte längre en del av samhället.

”Befriande känsla”

Den nigerianske nobelpristagaren avslutar intervjun med att beskriva hur han kände sig lättad efter att ha förstört kortet.

– Jag befriade mig själv från känslor av osäkerhet och obehag och från en inre oro, berättar han i Atlantic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.