Foto: TT/Leopard förlag

Familjens våldsamma patriark kom ut som kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Susan Faludi är journalist och författare till ansedda analyser av feminismens bakslag i ”Backlash” och den vingklippta amerikanska mannen i ”Ställd”. Hennes senaste bok, ”Mörkrummet” är någonting helt annat. Det är berättelsen om hennes pappa; familjens tyrann som på ålderns höst genomgick en könskorrigering.

”Kära Susan. Jag har något intressant att berätta för dig. Jag har kommit fram till att jag har fått nog av att spela den aggressiva machoman som jag egentligen aldrig har varit inuti”.

Sommaren 2004 får Susan Faludi ett mejl av sin pappa. Då har de inte hörts på nästan tjugofem år. Pappan berättar att han blivit kvinna och bifogar bilder från operationskliniken i Thailand. Brevet är undertecknat ”Kära hälsningar från din förälder Stefánie”. 

– Det kom som en blixt från klar himmel. Mitt intryck av min far var den här patriarkala, aggressiva machomannen som ville kontrollera sin familj, sin fru och sina barn, säger Susan Faludi.

En våldsam patriark

Pappa Stefán Faludi var den skicklige modefotografen i New York som ägnade sitt yrkesliv åt att retuschera bort personlighetsdrag från sina modeller. Men en tyrann hemmavid, som efter skilsmässan belades med besöksförbud – men ändå misshandlade sin exfrus nya man grovt. 

– Han var en skrämmande och nedlåtande gestalt i mitt liv, säger hon. 

Ett kvarts sekel efteråt reser Susan Faludi till faderns hus i Budapest, i landet han som ung jude flydde ifrån, för att försöka greppa ett liv fullt av identitetsbyten och radikala förändringar. ”Skriv om mitt liv”, förslår pappa Stefánie Faludi för sin dotter författaren.

– Efter att ha levt gömd i så många år ville hon bokstavligen och mycket påtagligt öppna garderobsdörrarna och träda fram. När jag först kom dit så tog min far med mig på en visning av alla hennes kläder och all makeup. Hon hade en extravagant period. Det var nog en slags kompensation. När pendeln svängt först åt ena och sen åt andra hållet lyckades min far finna frid. 

Efter år av besök närmar sig far och dotter försoning:

– Vi hade ett tungt bagage som krävde lång tid, många samtal och gräl, för att vi skulle nå fram till förståelse och förlåtelse.

Akademisk världstjärna

Pulitzerprisade journalisten och författaren Susan Faludi slog igenom stort med Backlash 1991. I boken satte hon ljuset på det bakslag åttiotalets kvinnor mött efter sjuttiotalets feministiska framsteg. Tio år senare hyllades hon för bästsäljaren ”Ställd: Förräderiet mot mannen” som problematiserade det klassiska mansidealet. 

Backlash gjorde Faludi till en feministisk världsstjärna och hennes samhällsanalyser får stort genomslag. ”Mörkrummet” är en långt mer personlig bok jämfört med hennes tidigare, samtidigt som den rymmer skildringar av det homofobiska å rasistiska Ungern.  Landet hennes pappa tvingades lämna som ung och som fick honom att överge sin judiska identitet. 

– Kanske trodde hon att hon skulle ha lättare att bli accepterad som kvinna. Eller så räckte hon ut tungan och sa: ”Ni klarade inte av mig som jude, så försök med det här i stället”. Förmodligen var det både och. Men när hon väl hade återvänt till Ungern så sa hon aldrig någonting om att ge sig av igen, säger Susan Faludi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.