Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund. Foto: TT

Svenska Akademien stänger dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

Allmänheten kommer inte få närvara vid tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur.

Varje år i början av oktober tillkännager Svenska Akademien vem som kommer tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

Den så kallade dörröppningsceremonin sker i Börssalen med mängder av press och andra intresserade personer närvarande.

”Når en smärtgräns”

Men enligt Dagens Nyheter har Svenska Akademien i år beslutat att inte bjuda in allmänheten.

– Under flera år har vi arbetat med säkerhetsåtgärderna – och då menar jag inte bara i form av sekretess eller läckor, utan även om besökarnas säkerhet. Större grupper, som pensionärsföreningar eller skolklasser, får skicka representanter eftersom vi inte har kapaciteten att husera alla, säger Odd Zschiedrich, kansliansvarig och ansvarig för verksamheten vid Svenska Akademien till Dagens Nyheter.

– Vi har gjort själva den här delen av salen successivt större, men vi når en smärtgräns och har under några år allvarligt funderat på hur vi ska göra. Så det kommer att vara en viss begränsning i hur det utformas, säger han.

Vill inte förlora fokus

Han påpekar att åtgärden inte har någon koppling till någon yttre hotbild mot tillställningen. Istället beror de nya direktiven på den hetsiga miljön inne i Börssalen.

– Vi har ett ansvar som inte bara inbegriper vem som får priset, utan även om våra besökare. Skulle något hända, att någon blir nedtrampad, så skulle fokus flyttas från litteraturen till praktiska omständigheter. säger Odd Zschiedrich till tidningen, och meddelar att de nya bestämmelserna kommer presenteras mer exakt i början av nästa vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.