Thrillern ”Det röda arvet” handlar om historikern Thomas som, sittandes på stadsarkivet, ramlar in i ett outforskat brott från Spanska inbördeskriget. Foto: TT (montage)

Svenska deckarundret byter miljö

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska spänningsromanen mår bättre än någonsin – bara i år ges det ut runt 130 svenska thrillers och deckare. Men det är en genre i förändring.

Det blir allt vanligare att författarna har en bakgrund som lärare, psykologer, statsvetare eller något annat yrke. En mångfald som gör att genren får fler infallsvinklar och högre trovärdighet, menar litteraturvetaren och deckarexperten Kerstin Bergman.

– Man vågar blanda mycket mer. Vi har inte bara traditionella polisromaner längre utan man blandar in lite thriller, lite pusselroman eller psykologisk roman och man leker med genren på ett helt annat sätt i dag än vad man gjort tidigare. Sen ger författarnas bakgrund i till exemel sjukhus- eller skolvärlden ett helt annat mandat att ge sig ut i dessa världar.

Övergett polisstationen

Den tydligaste trenden tycks vara att författarna har övergett poliskåren och polisstationen som hemvist för sina karaktärer.

– De svenska deckarförfattarna har börjat förlägga sina romaner utomlands. Nu är det inte bara den internationella brottsligheten som börjar komma till Sverige i globaliseringens spår – de svenska deckarna kommer också ut i världen och tittar på den transnationella brottsligheten, säger Kerstin Bergman.

En av höstens debutanter i spänningsgenren är historikern och författaren Henrik Berggren. Thrillern ”Det röda arvet” handlar om historikern Thomas som, sittandes på stadsarkivet, ramlar in i ett outforskat brott från Spanska inbördeskriget.

”Leder ut i världen”

Det är en berättelse om krigets frivilliga, om moraliskt ansvar och om kärlek och boken kom som som en reaktion på Berggrens tidigare verk – den hyllade biografin om Olof Palme.

– Egentligen hade jag tänkt att börja på en bok som liknade Palme-biografin, en stor dokumentär bok som skulle skildra Sverige under andra världskriget. Men så upptäckte jag att jag var väldigt, väldigt trött på att sitta på arkiv. Jag gick lite in i väggen. Så då började började jag i stället leka fram en äventyrshistoria helt enkelt. Jag vill föra fram hanteringen av inbördeskriget i Spanien och jag vill göra en slags homage till de spanienfrivilliga som åkte iväg för att kämpa för demokratin och republiken, men som i många fall utnyttjades av kommunisterna.

– Arkiven leder inte bara in damm. De leder också ut i världen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.