Ur Anna Strands ”Nagoya Notebook”.

Svenska fotobokspriset till Anna Strand

Uppdaterad
Publicerad

I år går priset för bästa fotobok till Anna Strand vars bok ”Nagoya Notebook” kom till efter att hon kommit över gamla negativ från 30-talet på en loppmarknad i den japanska staden Nagoya.

Anna Strand examinerades från Högskolan för fotografi, Akademin Valand, för sex år sedan där hon nu också undervisar. Hennes verk kretsar ofta kring bildens verkliga ”jag” då hon vill få betraktaren att ifrågasätta vad som verkligen syns i bilden, men också det som sker bortom den.

Negativ blev startskott

Upprinnelsen till hennes bok var när hon var på en loppmarknad i den japanska staden Nagoya. Där hittade hon två negativkuvert med bilder tagna någon gång  på 30-talet och boken började långsamt ta form.

– Jag tänker att det är anteckningar om fotografi – olika tema relaterade till fotografi. Det finns funderingar kring avgörande ögonblick i boken och det finns verk som handlar om relationen mellan den som fotograferar och den som blir fotograferade, säger Anna Strand.

Juryn motiverar sitt val med att: ”Boken är ett vackert objekt, väl sammanhängande med sitt innehåll, och visar olika starka tendenser vi ser i dagens fotografi, som arrangerad fotografi och påhittade delar. Boken har också en personlig känsla, och väcker också intressanta frågor om sammanlänkningen mellan fotografi, minne, historia och känsla.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.