Aslı Erdoğan. Foto: Ugur Bektas

Svenska PEN prisar Aslı Erdoğan

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade turkiska författaren och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan tilldelas Tucholskypriset 2016, för sina insatser för det fria ordet.

”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.” Så skriver juryn i sin motivering när Svenska PEN nu prisar Aslı Erdoğan med årets Tucholskypris.

Aslı Erdoğan räknas till en av den turkiska litteraturens främsta namn, har översatts till ett dussintal språk och har tre böcker utgivna på svenska. Den 49-åriga författaren har gjort sig känd som en förkämpe för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, och har bland annat skrivit om kurders rättigheter, våld mot kvinnor och tortyr i turkiska fängelser.

– Aslı Erdoğan är en i den långa raden av de betydande författare som hamnat i konflikt med totalitära krafter genom att kompromisslöst skriva nyskapande litteratur som inte väjer för ämnen makthavare av olika slag kräver att man ska tiga om, säger Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo i ett pressmeddelande.

Sitter fängslad

Larsmo menar att Erdoğan arbetar ”i samma tradition” som tidigare Tucholsky-stipendiater som Svetlana Aleksijevitj och Masha Gessen.  Aslı Erdoğan var även verksam som kolumnist på tidningen Özgür Gündem. I samband med repressalierna mot flera turkiska medier i somras greps hon och sitter nu fängslad i Turkiet.

– Det är mycket avslöjande att en av Turkiets ledande författare idag sitter fängslad utan rättegång – i en stat där skönlitteratur idag anklagas för terrorism, säger Ola Larsmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.