Foto: Christine Olsson/TT

Svenska PEN stöttar hotade bibliotekarier

Publicerad

Svenska PEN stödjer hotade bibliotekarier som utsätts för hot och hat efter beslut om tidningar eller böcker som inte köps in. I ett pressmeddelande meddelar organisationen att de särskilt också stöttar de bibliotekarier som anser att den högerextrema tidningen Nya Tider inte har plats på biblioteken i landet.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om de hot och hat som bibliotekarier fått utstå efter att de valt att inte köpa in ett antal titlar på böcker och tidskrifter.

Nu tar yttrandefrihetsorganisationen svenska PEN ställning i frågan och meddelar att de stödjer de bibliotekarier som utsätts, och uppmanar det svenska rättsväsendet att ta hatbrotten på betydligt större allvar.

”På svenska bibliotek ska mångfald råda och information och olika kulturyttringar finnas allmänt tillgängliga. Det är också en del av demokratins fundament. Men den som försöker styra urvalet genom mordhot och hatspråk är denna öppenhets fiende och ska bemötas som sådan”, skriver svenska PEN i pressmeddelandet.

Svenska PEN skriver vidare att nu under året planerar att lägga allt större kraft på att belysa och motverka organiserade hatbrottskampanjer då de anser att dessa i nuläget ”är ett av de största hoten mot yttrandefriheten i Sverige”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.