Bruno K. Öijer och Theres Bohman. Foto: TT

Bohman och Öijer kan få pris

Publicerad

Rockstjärnepoet och hyllad romanförfattare nominerade till Nordiska rådets litteraturpris.

Nu har nomineraingarna för Nordiska rådet litteraturpris offentliggjorts. Från Sverige är kulturskribenten och romanförfattaren Therese Bohman samt rockstjärnepoeten Bruno K. Öijer nominerade.

Bohman har under 2014 gett ut sin andra roman ”Den andra kvinnan”, ett psykologiskt drama i sjukhusmiljö med tankar om klass och kvinnlighet. Öijer har släppt diktsamlingen ”Och natten viskade Annabel Lee” samt gjort sig känd som den som tagit poesin från boksidorna genom sina populära liveframträdanden.

Främjar nordiska språk

De svenska författarna är nominerade bland ett gäng nordiska kollegor. Vinnaren väljs av Nordiska rådet och offentliggörs under en prisutdelning den 27 oktober i Reykjavík.

Litteraturpriset har delats ut sedan 1962. Syftet är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk. Det uppmärksammar verk som skrivits på något av de nordiska språken med en prissumma på 350.000 danska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.