Svetlana Aleksijevitj. Foto: TT

Svetlana Aleksijevitj lämnar ryska PEN

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj lämnar ryska PEN i protest. Skälet är att organisationen uteslutit journalisten Sergej Parkhomenko på livstid.

28 december meddelade ryska PEN att de utesluter journalisten Sergej Parkhomenko på livstid för ”provocerande aktivitet” och för att ha ”försökt att förstöra organisationen från insidan”, skriver The Guardian. Nu lämnar ett trettiotal författare och journalister, däribland Svetlana Aleksijevitj, PEN-organisationen i protest.

– Uteslutningen skedde under ganska förnedrande former, formuleringarna var hårda, rent av oanständiga. Detta har man reagerat väldigt hårt på och det är bland annat därför de 30 författarna valt att gå ur ryska PEN, säger Ola Wallin, internationell sekreterare för svenska PEN och förläggare på förlaget Ersatz.

Är ryska PEN styrd av makten i Moskva?

– Det är svårt att svara på. Man kan i alla fall säga att organisationen är väldigt regimvänlig och inte fösvarar författare som råkar illa ut.

Parallell till Stalins tid

Aleksijetivj skriver i ett uttalande att organisationens grundläggande ideal kränkts rejält och att det enda hon kan göra är att lämna PEN.

”Under perestrojkan var vi stolta över PEN men nu skäms vi över det. Bara under Stalins tid har ryska författare agerat så underdånigt och skandalöst. Putin kommer att försvinna men detta skamliga blad i PEN:s historia kommer att bestå,” skriver Aleksijevitj.

Uteslutning som straff

Sergej Parkhomenko menar att uteslutningen av honom var ett straff för ett Facebook-inlägg där han kritiserar ryska PEN för att ha vägrat stötta den ukrainska regissören Oleg Sentsov. Sentsov avtjänar ett tjugoårigt fängelsestraff efter att ha blivit dömd för terrorbrott i en rysk domstol.

Ola Wallin håller med om beskrivningen att Parkhomenko straffas för att ha kritiserat ledningen.

– En organisation som arbetar för yttrandefrihet måste också ha yttrandefrihet inom organisationen, det måste vara öppet för kritik. De 30 kritiska författarna som hoppat av var framtidshoppet för ryska PEN, nu finns det just ingen kvar att diskutera med.

Andra som lämnar ryska PEN är författaren Boris Akunin och poeten Lev Rubinstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.