Serieroman skildrar Malmös ”löneslavar”

Uppdaterad
Publicerad

Serieromanen ”Wage Slaves” — eller löneslavar — är tecknaren Daria Bogdanskas debut. En självbiografi om flytten från Warszawa, det nya livet i Malmö, svartjobbet med usla villkor och den fackliga kampen mot chefen.

I sin nya serieroman skildrar tecknaren Daria Bogdanska villkoren för den generation utan anställningstrygghet som tvingas jobba svart i Malmö. En värld som hon själv varit en del av.

Historien börjar när Daria Bogdanska blir tipsad om en serieskola i Malmö och bestämmer sig för att flytta från Warszawa.

— Jag har tecknat i kanske tio år. Så jag tänkte att jag provar, det är bättre att plugga än att inte göra någonting, säger Daria Bogdanska.

Svårt att starta nytt liv

Men att starta ett nytt liv i Sverige blir svårare än hon tror. Hon nekas ett svenskt id av Skatteverket eftersom hon inte är ”ekonomiskt aktiv” och har inte heller rätt att få CSN.

— Jag var tvungen att skaffa vilket jobb som helst, för att kunna betala hyran och äta.

Ett svartjobb på en av Möllans krogar blir Darias lösning på problemet.

40 kronor i timmen

— Det var en indisk restaurang som låg precis runt hörnet. När jag räknade mina pengar efter första veckans arbete visade det sig att jag skulle tjäna 50 kronor i timmen, säger Bogdanska.

När hon pratar med sina kollegor från Bangladesh får hon reda på att de tjänar ännu mindre, 40-45 kronor per timmen. Daria kontaktar en journalist och berättar att hon vill göra något mer än att bara bli en del av en artikel. Tillsammans med journalisten och fackförbundet börjar hon en hemlig utredning av anställningsformerna på hennes arbetsplats.

Kamp mot chefen

— Jag tyckte att det skulle vara bra att beskriva min historia från början till slutet. Från dag ett till hur min konflikt slutade på jobbet. Och hur jag faktiskt vann den här konflikten, säger hon.

Med fackets stöd fick Daria Bogdanska 43 000 kronor från restaurangchefen. Men än så länge har inget förändrats för dem som fortfarande jobbar kvar, berättar hon.

— Han betalade pengar för att bli av med problemet, och det visar bara hur lite pengar det är för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.