Klungan till häst

Uppdaterad
Publicerad

En ny bok och pjäs samlar Västerbottens muntliga berättande. Men när författarna är ena halvan av humorgruppen Klungan, är det svårt att veta vad som är på riktigt.

– Det muntliga berättandet är en trend som kommer, och vi tror verkligen att det kan bli en nationell angelägenhet nu när vi lyfter upp det, säger Sven Björklund och låter övertygad.

Västerbottens muntliga berättelser

Boken ”Till häst genom Västerbotten” skildrar en mer än sex månader lång expedition där Klungans Olof Wretling och Sven Björklund, samlar in länets muntliga berättelser.

Vid en första anblick framstår det som ett seriöst projekt, med foto av Elin Berge och ambitioner att dubbas till nationalskalskalder.

Satir om byråkrati

Men kanske är det just sådana ambitioner som komikerna vill ifrågasätta. Pjäsen som nu sätts upp i Stockholm och Umeå är utformad som en presentation av boken och projektet. Publiken får följa en idé genom den kommunala byråkratin, från formulering till finansiering.

Med i expeditionen finns också en mexikan som bär allas väskor till fots när de andra rider. Olof Wretlings och Sven Björklunds alter-egon kan inte nog påtala hur nöjda de är med arbetskraften som de fått genom Arbetsförmedlingen kultur, och låter publiken själv dra sina slutsatser av hans roll.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.