Foto: TT

Tintin mitt i infekterat bråk

Uppdaterad
Publicerad

Den världsberömda, tecknade reportern Tintin och hans vän kapten Haddock har hamnat mitt i en infekterad rättsprocess. Orsaken är ett dokument från 1942.

Företaget Moulinsart SA som förvaltar rättigheterna till Hergés skapelse Tintin kontrollerar allt som rör figuren med järnhand.

2012 stämde Hergés ättlingar en holländsk Tintinförening som använt bilder från böckerna i en tidning. Men utgången blev inte vad de önskat.

Gav bort rättigheterna

Under rättegången visade föreningens advokat ett dokument från 1942 som visar hur Hergé gav sin förläggare Casterman publiceringsrättigheter till Tintin och de andra karaktärerna. ”Moulinsart kan inte bestämma vilka som får använda materialet från böckerna”, skriver domstolen i Haag.

Ett beslut som kan få stora konsekvenser för Tintinälskare.

– Den stora frågan är om de (andra föreningar) behöver fortsätta betala Moulinsart, säger Tintinföreningens sekreterare Stijn Verbeek till AFP efter rättegången.

Går vidare till HD

Dokumentet från 1942 har verifierats av en expert på Hergé som önskar att få vara anonym. Moulinsart har inte ifrågasatt om dokumentet är äkta.

Hergés ättlingar säger att de kommer att ta ärendet vidare till den högsta domstolen i Holland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.