”Tråkigt om man dog på toaletten”

Uppdaterad
Publicerad

I december fyller han 93 och han har fortfarande flera böcker på väg. Författaren Carl-Göran Ekerwald har under snart sextio år bidragit till litteraturen med både ungdomsböcker, romaner och porträtt.

Åren 2010 till 2013 levde Carl-Göran Ekerwald med författaren Sigrid Kahle. Bland annat delade de en fascination för persisk och arabisk litteratur.

– Sigge (Sigrid Kahle) kunde gå omkring här hemma och mumla arabiska förbannelser åt mig när hon var upprörd, hon rörde bara på läpparna. Det var kusligt men jag tror inte att de bet på mig, säger Carl-Göran Ekerwald.

Och främst var det delade intresset något som stärkte deras relation.

– Ja, så klart. Vi var båda otroligt intresserade av den kulturen och läste ofta högt för varandra ur olika skrifter. Det var mycket fint att ha det gemensamt.

”Lite som dagens rappare”

Det har hunnit bli över femtio böcker, ofta baserade på historiens stora tänkare; Goethe, Horatius, Nietzche och Voltaire för att nämna ett par. Fortfarande har han flera järn i elden – ”Vreden och begäret”, introduktionen till den persiska 1200-talsfilosofen Jalal al-Din Rumi ska ges ut i september och ”En fritänkare läser Koranen” förväntas bli klar under 2017.

– Det har varit mycket spännande att skriva om Rumi. Tänk va, han kunde inte läsa eller skriva utan hörde plötsligt Guds röst och sa han det han tyckte sig höra, och hans skrivare, Husam Chelebi, skrev ner orden, som var på rim, som låttexter, säger han.

Carl-Göran ler stort.

– Man kan säga att Rumi var lite som dagens rappare.

Ett par krav på döden

Carl-Göran fängslas av de religiösa berättelserna men vill inte sluta sig till någon religion utan kallar sig fritänkare. Han berättar att han inte är rädd för att dö, tvärtom känns det lockande att utforska vad som kommer efter livet.

– Fast det vore tråkigt om man dog på toaletten eller i en trafikolycka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.