Litteraturvetaren och ledamoten i Svenska Akademien, Horace Engdal (mitten), med sällskap anländer till Storkyrkan.

Tranströmer begravdes i Storkyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Poeten Tomas Tranströmer begravdes i dag klockan 14.00 i Storkyrkan i Stockholm. Över tusen gäster kom dit för att hedra minnet av nobelpristagaren.

Det var många som samlades i Storkyrkan i Stockholm i dag för att ta ett sista farväl av Tomas Tranströmer och hedra hans minne. Den folkkära poeten och nobelpristagaren avled den 26 mars i år, 83 år gammal.

På plats var bland andra litteraturvetaren och ledamoten i Svenska akademien, Horace Engdahl, hans kollega Per Wästberg, författarna Sven Lindqvist, Kerstin Ekman och Kjell Espmark, samt kulturminister Alice Bah Kuhnke och före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, för att nämna några.

Per Wästberg: Väldigt sorgligt

– Det är klart att det är väldigt sorgligt därför att jag åt middag hemma hos Tomas Tranströmer och Monica bara någon månad innan han gick bort. Då var han ju som vanligt, drack och åt och smålog. Det känns sorgligt därför att det är slutet på en vänskap som inleddes 1948, säger Per Wästberg till Kulturnyheterna innan han är på väg in i kyrkan.

– Det känns stort, omskakande och sorgligt. Men det känns också bra att få vara här. Han är ju en världspoet och världsförfattare. En av våra absolut största, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Öppet för allmänheten

Även poeten Magnus William-Olsson var där för att hedra sin kollega.

– Det är klart att det alltid är sorgligt när en människa dör. Men när det gäller Tomas Tranströmer så finns ju hans poesi och det är ju i någon mening en tröst, säger Magnus William-Olsson.

Tomas Tranströmer ville inte utesluta någon. Förutom familj, vänner och specialinbjudna gäster var ceremonin öppen för allmänheten.

– Det är en stor profil som gått bort. Eftersom jag bara råkade vara här och fick höra att det var hans begravning så tyckte jag att jag ändå ville gå in. Och jag är glad att jag fick med den här, säger Susanne Kielba och håller upp ett blått begravningsprogram med Tomas Tranströmers namn på.

– De har ju antagligen tänkt väldigt mycket på att det kan komma folk runtomkring som bara är besökare, säger hon.

Här kan du läsa mer om Tranströmer och höra hans kollegor minnas den store poeten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.