Tucholsky-priset till kurdisk författare

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år satt han i fängelse, utan rättegång. En av anklagelserna mot Muharrem Erbey var att han skulle ha smutskastat den turkiska staten. Nu är den kurdiske författaren och juristen i Sverige med sin familj för att ta emot Svenska Pens Tucholsky-pris.

Muharrem Erbey fängslades på julafton 2009. Anklagelserna mot honom handlade om hans kamp för kurders rättigheter, om hans medverkan i kurdisk TV, vid internationella konferenser och seminarier, bland annat i Sveriges riksdag.

Skrev romanen i fängelset

Muharrem Erbey fick aldrig någon rättegång. Efter över fyra år i fängelse, i april i år släpptes han fri.

– Jag var medveten om att jag hade rätt och satt fängslad utan grund. Jag läste och började skriva min roman när jag satt helt isolerad. Jag tänkte inte alls på rättegången, utan ville komma ut först när romanen var klar.

Skrivandet var ett sätt att överleva fängelsetiden. Det blev tusentals brev, och en historisk roman.

Kamp för kurdiska språket

Han har tidigare publicerat noveller och barnböcker och stridit för kurdiska fångars rätt att ha tillgång till böcker på sitt eget språk. Kampen för språket som länge var förbjudet i Turkiet fortsätter.

– Kurdiska språket är någorlunda fritt sedan 10-15 år tillbaka. Det har getts ut böcker, men det finns fortfarande ingen skolundervisning i kurdiska. Därför har språket inte kunnat utvecklas. Mina barn går i skolan. Där finns kurdiska som tillvalsämne. När min son och andra vill söka kurdiska som ämne säger man att ansökningarna är för få och någon kurs inte kan startas. Det existerar bara på pappret för i verkligheten har kurder inte rätt till undervisning på sitt eget språk.

Kräver undervisning i kurdiska

På fängslade författares dag på lördag tar han emot Tucholsky-priset som delas ut varje år till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten.

När intervjun är över kommer han på att han vill rikta ett särskilt tack till Svenska Pen, för deras stöd.

– Kurder har två krav: politisk status i Turkiet och undervisning i kurdiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.