• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

TV: Matriarkat på vikingatiden?

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologen Anna Lihammer vill damma av vår bild av vikingar – kanske särskilt kvinnliga sådana.

Vikingar är i ropet just nu. De dyker upp i filmer och tv-serier, oftast producerade utanför Norden. Men bilden som målas upp är gammal.

Den stereotypa, hornbeprydda bilden av vikingen var en del av 1800-talets nationalistiska strävanden. I en ny bok vill arkeologen Anna Lihammer visa en sannare bild. Kanske fanns det till och med matriarkat på vikingatiden.

– Det är en bild som har missbrukats mycket. Den stereotypa hornbeprydda mannen reflekterar 1800-talets mansideal väldigt mycket. När man hittade den starka mannen blev man glad, men när man hittade kvinnan blev man lite besviken. Så därför har man inte forskat lika mycket på dem. Men några av de mest välutrustade vikingagravarna man har hittat tillhör kvinnor, säger Anna Lihammer, och fortsätter:

– Man kan även följa hur aristokratin gifte sig och se att kvinnornas roller var minst lika viktiga.

Öppen utgrävning i Birka

Just nu gräver Historiska museet i Stockholm ut just en aristokratisk kvinnograv i Birka i Mälaren. Utgrävningen pågår i drygt en vecka till och är öppen för besökare. På söndag, 25 augusti, visas några av de nya fynden på museet.

Reporter: Ditte Hammar

Foto: Oskar Lindell

Klippning: Don Titelman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.