Ulrika Milles, redaktör och litteraturkritiker på Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

Ulrika Milles hoppas på fortsatt kamp mot dumhet

Uppdaterad
Publicerad

Viktigaste uppgiften framöver för Akademien är att fortsätta på den offensiva vägen i offentligheten. Att debattera, synas, ta till orda när kulturpolitikerna tappar greppet om sin uppgift och samhället blir alltmer kulturföraktande och antiintellektuellt, menar Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

Det låter högtidligt, men jag  tycker att Akademien varit alltmer bra på att sista åren kasta sin institutionskappa och slåss mot dumhet. Som när terminologicentrum hotades nyligen eller  när en reklambyrå använde poesi för att sälja dyrbilar. 

Man behöver inte alltid hålla med, men konflikterna gör oss klokare. 

Man kan nästan bli lite avundsjuk på det för oss andra hemliga arbete som pågår bakom de stänga dörrarna, inte minst efter den dunkla dokumentären om Akademiens inre liv som visades på SVT häromåret.

Och alla de nyinvalda pratar så vackert om det krävande arbetet, inte minst Sara Danius. Hon kommer att göra Akademien än mer central, och ställa dörrarna på glänt ännu oftare, hoppas jag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.