Upprop för debatt om Ungern på bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Bokmässan måste uppmärksamma Ungerns roll i flyktingkrisen.

Det tycker 18 kulturpersonligheter, som skriver under ett upprop i GP.

”Nu, under den pågående flyktingkrisen har bokmässan som institution ett ansvar”, säger Olav Fumarola Unsgaard, initiativtagare. Bokmässan svarar med att anordna en manifestation.

Ett tema för årets bokmässa i Göteborg är Ungern.

Med anledning av landets politik i flyktingfrågan, kräver flera kulturpersonligheter att mässan gör plats i programmet för debatt om mänskliga rättigheter.

Bokmässan 2015

”Särskilt som årets huvudpartner till mässan är ungerska kulturinstitutet Balassi och att ungerska politiker ska finnas på plats”, skriver artikelförfattarna på Göteborgs-Postens debattsida.

Ungerska politiker på plats

Bland de undertecknade finns flera representanter från Göteborgs kultursektor. Bland andra Linn Hansén, konstnärlig ledare för Göteborgs poesifestival, frilansjournalisten Olav Fumarola Unsgaard, Andréas Hagström, programansvarig för Göteborgs konsthall och Sofia Gräsberg, verksamhetsledare för Göteborgs litteraturhus.

”Bokmässan skriver lite svävande att det även kommer att finnas ungerska politiker på plats. Det betyder, i klartext, att representanter från regeringspartiet Fidesz kommer representera Ungern på bokmässan. Politiker från det parti som i dagarna införde en exceptionell lagstiftning riktad mot de människor som är på flykt från bland annat krigets Syrien”, skriver artikelförfattarna.

”Många irriterade”

Hansén och Fumarola Unsgaard är initiativtagare till debattartikeln.

– Vi tycker egentligen att det här är det mest triviala och självklara och är förvånade att ingen annan i Kultursverige har ställt de här frågorna. Jag och Linn Hansén har båda varit engagerade på olika sätt i den här. Nu, med kopplingen till Ungerns lagstiftning och bilderna därifrån de senaste veckorna, så har vi försökt prata med bokmässan, säger Olav Fumarola Unsgaard till Kulturnyheterna.

– Bokmässan har skickat ut flera klämkäcka pressmeddelanden om Ungerns deltagande. Det var pressmeddelanden som gjorde både mig och många andra irriterade. Just nu, på hösten 2015, under den pågående flyktingkrisen, har bokmässan som institution ett särskilt ansvar.

När ungerska regeringspolitiker är inbjudna, måste mässan göra någonting av det, tycker Olav Fumarola Unsgaard.

– Någon borde kunna möta en svensk politiker i en debatt. Det finns inget problem med att ha Ungern som värdland, om man gör det med finkänslighet och uppmärksamhet på politiken som förs i Ungern. Framförallt gällande flyktingfrågan.

Vill se debatt

För att ge en nyanserad bild av landet och ta ställning för mänskliga rättigheter vill författarna att bokmässan anordnar en debatt mellan en svensk politiker, förslagsvis kulturminister Alice Bah Kuhnke, och det ungerska regeringspartiet Fidesz företrädare på plats.

Mässansvarige Maria Källsson säger till Kulturnyheterna att Bokmässan välkomnar att frågorna lyfts, men att temat Ungern valdes redan i våras, och handlar om litteratur mer än någonting annat.

– Integration är ett ämne vi lyfte redan under förra årets mässa och Ungern har en politik som är uppseendeväckande. När vi har Balassi-institutet här så handlar det i huvudsak om litteratur. De ungerska författarna är inbjudan för att de är författare. Man måste hålla isär begreppen lite grann, säger hon.

Arrangerar manifestation

Men litteratur och politik är svårt att hålla isär. Enligt Maria Källsson arbetar mässan nu med att ta fram nya programpunkter med anledning av flyktingsituationen i Europa.

– I detta nu pågår det ett arbete tillsammans med bland andra ärkebiskopen, att arrangera en manifestation för rätten till asyl. Det har vi jobbat med de senaste dagarna, säger hon.

Om det blir någon debatt mellan svenska och ungerska politiker återstår att se.

– Jag kan inte lova att det kommer att ske en sådan debatt, men att programpunkter kommer att formas och komma till stånd de närmaste dagarna, det vet jag, säger Maria Källsson.

Mer kritik

Förläggaren Svante Weyler skriver i Expressen att han kräver svar av landets kulturminister Zoltán Balog, som skulle hålla ett öppningsförfarande under mässan.

”Här ett par frågor man gärna skulle vilja se ställda till dem och besvarade”

”Herr Kulturminister, hur känns det att representera ett land som inte ens de mest utsatta, jagade, törstande flyktingar vill stanna i utan bara passera rakt igenom så fort det går?”, skriver Svante Weyler.

Kulturministern kommer inte

Enligt Maria Källsson har Ungerns kulturminister dock lämnat återbud.

– Han har avböjt att medverka. Istället kommer en statssekreterare och Ungerns ambassadör. Vi samarbetar med kulturministeriet. Om det är en regeringsrepresentant, det vet jag inte om jag kan i detalj, men Ungern är trots allt en demokrati och det här är en folkvald person, säger hon.

Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Mackay, medverkar också.

– Vi är glada att ha Ungern i fokus. Landet har en litteratur som måste få stå för sig själv och inte glömmas bort i den prekära situation som råder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2015

Mer i ämnet