På måndagen dog Eduardo Galeano i Uruguays huvudstad Montevideo. Foto: TT

Uruguay sörjer sin största ikon

Uppdaterad
Publicerad

En av Latinamerikas största författare har gått bort. I kväll kommer han att sörjas av tusentals personer i Montevideo.

1971 blev Eduardo Galeano världskänd med essäsamlingen ”Latinamerikas öppna ådror”, om Latinamerikas historia och koloniseringen av länderna i regionen.

Boken förbjöds av militärdiktaturerna i regionen – men blev en av de mest sålda spanskspråkiga böckerna någonsin.

– Tills dess hade ingen författare gjort en sådan blandning av ekonomi, politik och ideologi. Det var en bok som inte hörde till vänster eller höger, utan det var en bok som försökte förklara hur saker låg till. Den stora plundring som Latinamerika varit utsatt för genom århundradena. Dessutom skrev han på ett väldigt enkelt sätt, som alla kunde förstå, säger författaren och översättaren Ana L Valdés.

Hundratusen sörjande

För några år sedan flyttade hon tillbaka till Uruguay, efter att ha bott i Sverige i många år. Hon och Eduardo Galeano var goda vänner. Hon berättar att Uruguay i kväll sörjer sin största ikon.

– Jag kommer vara på hans likvaka ikväll. Det gissas att det kommer hundratusen människor som kommer att vilja ta farväl av honom. Han var en sann latinamerikan. Han hade både det folkliga och det intellektuella, säger Ana L Valdés.

En ödmjuk rebell

”Latinamerikas öppna ådror” är Eduardo Galeanos mest kända verk – och en levande klassiker. När Venezuelas förre president Hugo Chávez träffade Barack Obama överraskade han honom med ett ex av boken, som en politisk markering. Efter det sålde boken slut i amerikanska bokhandlar. Men Ana L Valdés beskriver Eduardo Galeano som en ödmjuk rebell.

På äldre dagar omvärderade han en del av de vänsteråsikter som han luftade i ”Latinamerikas öppna ådror”.

– Han var en man som aldrig stod stilla. Det är det som jag kommer att sakna mest, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.