Författaren Naomi Wolf med sin nya bok, som enligt Apple heter V****a. Foto: AP / Scanpix

Vaginabok censurerad av Apples nätbutik

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Naomi Wolf har skrivit en bok om att kvinnors könsorgan ses som något skamligt. Tesen bekräftas nu av Apple, som censurerar boktiteln i nätbokhandeln Itunes Store.

Temat i författaren Naomi Wolfs nya bok ”Vagina” är hur samhället undviker att tala om och tänka på det kvinnliga könsorganet. Helt i linje med det resonemanget har Apples nätbokhandel Itunes Store valt att censurera titeln genom att ersätta bokstäver med asterisker, skriver The Guardian. På de stora konkurrerande webbshopparna Amazon och Waterstones fick däremot titeln stå kvar.

”Förändrar hur vi tänker på v****a”

I hela beskrivningen av boken på Itunes Store har titeln censurerats på samma sätt. Enligt beskrivningen är boken ”ett enastående nytt verk som radikalt förändrar hur vi tänker på och talar om v****a. Wolf  ”blickar tillbaka i historien och visar oss hur v****a ansågs som helig under århundraden, innan den började ses som ett hot”.

Tidigare har bland annat även pjäsen ”The Vagina Monologues” av Eve Ensler blivit ”The V****a Monologues” i Apples utbud. Ordet ”penis” har också censurerats bort från titlar och beskrivningar på sajten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.