”Vi har all tro på att boken kommer komma ut”

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Lindgren är en av Rysslands mest populära barnboksförfattare – men trots detta finns inte alla böcker på den ryska marknaden. Nu kritiseras företaget Saltkråkan, som äger rättigheterna, för att inte våga ge ut författarens Sovjetkritiska Krigsdagböcker.

Astrid Lindgren är en barnboksgigant i Ryssland. Landet är den tredje största marknaden för författarens böcker och storsäljaren är ”Karlsson på taket”, men ännu finns inte krigsdagböckerna utgivna. I en debattartikel i Dagens Nyheter uppmärksammar översättaren och litteraturkritiken Elena Balzamo den uteblivna publiceringen. Hon menar att skälet till att ”Krigsdagböcker” inte finns på den ryska marknaden är att boken är Sovjetkritisk och att rättighetsägarna Saltkråkan därför inte vågar publicera boken.

–Jag tror att det var den ryska förläggaren som varnade dem och sa att det blir ett ofantligt bråk om boken kommer ut, säger Elena Balzamo.

Ingen censur

I Krigsdagböcker är Astrid Lindgren frustrerad över nazisternas framfart, men kritiserar även Stalin och Sovjets angrepp mot Finland. Stefan Ingvarsson, kulturråd i Moskva, bekräftar att få ryssar känner till den här sidan av Astrid Lindgren. Samtidigt säger han att sovjetkritiska böcker kan ges ut i Ryssland.

– Ryssland har inte absolut censur. Det går att publicera andra röster, men då på små, oberoende förlag. Inget större sammanhang skulle föra fram kritiska bilder av Sovjetunionens agerande under andra världskriget, säger Stefan Ingvarsson.

Förhoppningsfull

Johan Palmberg, barnbarnsbarn till Lindgren och rättighetsadministratör på Saltkråkan, håller dock fast vid att det inte är innehållet i boken som håller tillbaka utgivningen – utan snarare svårigheter med att hitta rätt förlag.

– Vi har haft problem med förlag som inte följt avtal och som har gett ut piratutgåvor, därför är vi extra noga när vi letar efter nya samarbetspartners. Det finns dock intressenter och vi har all tro på att boken kommer komma ut förr eller senare, säger Johan Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.