Pristagarens böcker uppradade i Börshuset i Stockholm. Foto: TT

”Vi ska fira först och främst”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Hilton på bokförlaget Atlas ska börja med att fira och sedan se till att Alice Munros böcker når ut i handeln.

– Vi har längtat och längtat efter att just Alice Munro ska vinna Nobelpriset, säger Lennart Sane, Munros svenska bokagent, direkt efter att det tillkännagivits att den kanadensiska författaren får Nobelpriset i litteratur.

Han är särskilt glad över att 82-åriga Munro vinner priset då han menar att hon är en författare av folket.

Nobelpriset i litteratur 2013

– Hon skriver så att alla kan läsa och ta till sig vad hon skriver.

Har aldrig träffat henne

Lennart Sane har varit Munros agent sen 70-talet och är den person i Sverige som är närmst den kanadensiska författaren – trots det har han aldrig träffat henne.

Han har inte kommit i kontakt med Alice Munro i dag men däremot pratat med hennes amerikanska bokagent som utbrast ”Hallelujah!” när han fick veta att Munro får priset.

– Hon är så hemlig att till och med den amerikanska agenten frågade om någon fått tag på henne. Men vi vet att hon är vaken och att hon befinner sig hos sin dotter någonstans på den Nordamerikanska kontinenten.

Alice Munros amerikanska agent Jennifer Walsh fick upp förhoppningarn om ett stundande Nobelpris redan för fyra år sedan när Svenska Akademien via en representant frågade efter Munros telefon nummer.

– Sedan har de ringt och frågat efter uppgifterna varje år, alltså de senaste fyra åren. Men det var bara första gången vi trodde hon skulle få det, säger hon till Kulturnyheterna.

Femte gången

Det är femte gången som författare som Lennart Sane företräder vinner det prestigefulla priset.

– Det är lite av ett jubileum för oss i dag.

Rekommenderar ”Brinnande livet”

Innan Lennart Sane fortsätter dagens firande passar han på att tipsa om vilken av Munros böcker som alla nyfikna läsare nu bör hugga tag i.

– Jag rekommenderar den sista novellsamlingen ”Brinnande livet”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2013

Mer i ämnet