Foto: TT

Vilks skriver bok om rondellhunden

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle konstnären arbetar med en roman om livet efter konstskandalen.

Lars Vilks arbetar på en bok om sitt konstverk ”Profeten M som rondellhund”, konstverket som lett till att Vilks lever under ständig säkerhetsbevakning sedan 2007.

– Jag hade tänkt att man skulle komma till en tid när det hade lugnat sig, när historien hade fått en utplaning. Men faktum är att jag gång på gång skjutit upp den för att det hela tiden kommer nya tillskott. Nu tror jag att jag får göra det. Det är klart att det kan hända ytterligare saker, men då får jag ta det i del två, säger Vilks till Kulturnyheterna.

Lars Vilks

Långvarigt projekt

Vilks säger att han har planerat boken en längre tid och samlat material kontinuerligt. Förutom händelserna efter att rondellhunden kommer boken även att handla om Vilks ”liv som fånge”, det vill säga konstnärens oförmåga att röra sig fritt i samhället på grund av hotbilden mot honom. Däremot tror han inte att den kommer att ges ut av ett förlag.

– Det får bli på eget förlag. Det är enda möjligheten. Det finns ingen förläggare som vill stå bakom min bok, säger Vilks.

Du tror inte det?

– Min käre gamle förläggare sa att han inte ville det. ”Hur mycket jag än står upp för yttrandefriheten, så...näe”, säger Vilks.

När boken kan tänkas bli färdig eller vad den kommer att heta är i nuläget inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet