För ett år sedan debatterades Nina Hemmingssons verk som blev censurerat vid annonseringen. Foto: SVT

Vill skapa fristad åt serietecknare

Uppdaterad
Publicerad

Malmö kan bli en fristad för serieskapare som lever under hot eller drabbats av censur.

Seriefrämjandet i Malmö vill i samarbete med Sveriges fristäder, som Malmö är del av, ge ett särskilt skydd åt serieskapare som inte kan utöva sin verksamhet.

Vill inkludera fler konstformer

Sydsvenskan har intervjuat Jamil Mani, verksamhetsledare för Seriefrämjandet, om projektet som de valt att kalla ”Seriefristaden”.

– Från början handlade fristadsprogrammet mest om litteratur, men nu har det breddats till fler konstformer. Nu finns även musiker och illustratörer med, men hittills inga serieskapare. Vi vill titta på om Malmö kan bli en fristad för serietecknare.

Kön upprör

Jamil Mani förklarar att censurfrågan är ständigt aktuell i serievärlden. Den svenska serieskaparen Mats Jonssons censurerade själv sin bok ”Hey Princess” som utkom 2002. Demonstrativt satte han post-it-lappar över bröst och könsdelar för att kunna få sprida den via Apples App store.

I fjol uppmärksammades även hur konstnären och serietecknaren Nina Hemmingsson fick ett av sina verk censurerade inför en utställning. På bilden täcktes figurens kön över med ett hus för att inte annonseringen skulle väcka anstöt.

Tror det finns fler exempel runt om i världen

– Vi vill titta på var vi står idag och se var det finns serieskapare som inte kan utöva sin verksamhet. Vi vet inte det i dagsläget, men vår känsla är att det finns, säger Jamil Mani till Sydsvenskan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.