Henning Mankell avled natten till måndag Foto: TT

Ville inte ha uppföljare

Uppdaterad
Publicerad

Inga fler Wallander.

Henning Mankell ville inte göra någon ”Millennium” av sitt deckarepos. Det berättar vännen och förläggaren Dan Israel för Expressen.

”Det är helt otänkbart att någon annan skulle ta över”, säger han.

För 14 år sedan grundade Henning Mankell tillsammans med Dan Israel förlaget Leopard.

Efter Mankells död, förvaltar vännen och kollegan hans författararv. Och det blir inte tal om några uppföljare i deckarserien om Kurt Wallander.

– Jag kommer att bevaka Hennings litterära arv som en hök. Det är helt otänkbart att någon annan skulle ta över och skriva Wallander, säger Dan Israel till Expressen.

”Fanns inte på kartan”

– Jag kan säga att vi diskuterade ”Millennium 4”-utgivningen och det fanns inte på kartan att vi skulle göra något sådant. Vare sig jag ville det eller han ville det. Så länge jag lever kommer ingen annan att skriva Wallander.

Den sista boken i Wallander-serien, som översatts till mer än 40 språk och sålt i över 30 miljoner exemplar, utkom 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.