HP Lovecraft har efter sin död fått kultstatus inom skräcklitteraturen. Till höger syns omslaget till ”Avon Fantasy Reader” nummer åtta (1948), som innehöll en novell av författaren. Foto: Wikimedia Commons

World Fantasy Award dumpar HP Lovecraft

Publicerad

Efter åratal av protester byter litteraturpriset ut sin statyett föreställande skräckförfattaren.

World Fantasy Award dumpar författaren HP Lovecraft (1890 – 1937) som omslagspojke för det prestigefulla priset, uppger The Guardian. En statyett föreställande den berömde skräckförfattaren har delats ut årligen sedan 1975, men har på senare år orsakat kontrovers.

Bakgrunden är bland annat författarens skildringar av svarta, som han beskrivit som ”halv-mänskliga bestar fyllda av hat” i sina verk. När författaren Nnedi Okorafor mottog priset 2011 skrev hon att priset fyllde henne med ambivalens, eftersom ”en staty föreställande denna rasistiska mans ansikte nu är ett av mina största erkännande som författare”.

Byts ut efter 40 år

Förra året fick ett nätupprop mot Lovecraft-statyetten juryn att se över sitt val av pris. Författaren och initiativtagaren Daniel José Older menade då att ”även om Lovecraft lämnade ett viktigt avtryck fantasyhistorien, var han också en uttalad rasist och en usel ordsmed. Det är dags att flytta fantasyn ut ur det förflutna”.

Nu meddelar World Fantasy Award via sin hemsida att de söker bidrag från konstnärer för att skapa en ny prisstatyett till 2016 års prisutdelning, eftersom det ”är dags att för en förändring”.

World Fantasy Award är jämte Hugo-priset och The Nebula Award en av fantasylitteraturens finaste utmärkelser, och har genom åren vunnits av namn som Gene Wolf, Haruki Murakami och Susanna Clarke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.