Kinesisk polis går förbi anslag med försvunna personer, till vänster hänger bilden på svenska Gui Minhai. Foto: TT

Bokhandlare kan friges mot borgen

Publicerad

Tre av de fem bokhandlare som försvann förra året, varav en är svensk, kommer att friges mot borgen inom de närmaste dagarna, uppger polisen i Hongkong i ett uttalande.

Polisen i Hongkong har informerats om det av sina kollegor i Guangdong-provinsen, skriver medier i Hongkong som refereras bland annat av nyhetsbyrån AP.

I uttalandet från polisen finns däremot inga uppgifter om den svenske bokhandlaren, Gui Minhai, som misstänks för att ha sålt tusentals förbjudna böcker via postorder till kinesiska medborgare.

Försvann under mystiska omständigheter

De tre – Lui Por, Cheung Chi-ping och Lam Wing-kee – försvann från Hongkong under mystiska omständigheter i oktober och kommer enligt uppgifterna att friges mot borgen inom de närmaste dagarna. De ska fortsätta utredas av polisen, enligt uttalandet. Det framgår inte om de tillåts återvända till Hongkong eller måste stanna på fastlandet.

De framträdde i kinesisk tv under helgen och erkände att de hjälpt Gui Minhai skicka böcker till Kina.

Gui Minhai försvann i Thailand i oktober och dök senare upp som frihetsberövad av kinesiska myndigheter tillsammans med svensken Peter Dahlin, som sedan tidigare har släppts. Även Gui Minhai har erkänt det han anklagas för i kinesisk tv.

Krav på att de släpps

Den femte bokhandlaren, Lee Bo, som är både brittisk och kinesisk medborgare, intervjuades i tv i veckan och sade då han inte vill behålla sitt brittiska medborgarskap.

Han sade också att han inte kidnappades från Hongkong av kinesiska myndigheter, som många misstänkt, och att anledningen till att han inte synts till är att han varit tvungen att bistå en polisutredning på det kinesiska fastlandet.

Storbritannien meddelade samtidigt att landet inte fått tillstånd att träffa Lee Bo.

Förläggare från hela världen har uppmanat myndigheter i Hongkong att kräva att Kina släpper bokhandlarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.