Foto: SVT

”Bonusfamiljen” – en hyllning till vardagen

Uppdaterad
Publicerad

Vardag, terapi och dramatik är några av ingredienserna i familjen Herngrens nya serie ”Bonusfamiljen” som har premiär under måndagen.

”Vi ville skapa en serie som skulle kännas på riktigt” säger skaparen Moa Herngren.

I Sundbyberg utanför Stockholm försöker Lisa (Vera Vitali) och Patrik (Erik Johansson) att skapa ett liv tillsammans i en nybildad bonusfamilj. De har båda barn sedan tidigare och delad vårdnad som ska pareras med deras respektive ex Martin (Fredrik Hallgren) och Katja (Petra Mede).

– Det var viktigt för oss att skapa en serie som skulle kännas som att man öppnade dörren till sitt eget vardagsrum, säger Moa Herngren som är en av skaparna och manusförfattarna till serien. 

– Vardagen är ju så spännande, att få en inblick i hur folk har det och vilka relationer de lever i. Jag kan inte komma på något som jag tycker är mer intressant än just det, säger Clara Herngren, skapare och manusförfattare.

Ett familjeprojekt

Bakom ”Bonusfamiljen” står bland annat stora delar av familjen Herngren: syskonen Moa och Felix och Felixs fru Clara. De har alla erfarenheter av livet i bonusfamilj och berättar att de hämtar mycket inspiration från vardagen.  

Att jobba med familjen var något som de alla tre kände sig lite nervösa inför men deras relation till varandra visade sig vara en stor tillgång.

Egna erfarenheter

Vera Vitali och Erik Johansson är skådespelarna bakom seriens huvudkaraktärer Lisa och Patrik och båda är eniga om att de fått plocka in mycket av sina egna erfarenheter i seriens karaktärer. 

– Det är baserat på relationer så det är mycket som man får ta från sig själv. Det ligger ju nära även om man inte har upplevt en bonusfamilj på det här sättet, säger Vera Vitali.

Vera Vitali spelar Lisa. Foto: SVT

– Man gräver mer i sitt privata och i sitt inre än vad man gör om man spelar mer skruvade grejer. Jag tror att jag bjuder mer på mig själv än jag brukar göra, säger Erik Johansson. 

Terapin som röd tråd

Lisa och Patrik går i parterapi, vilket är ett återkommande del i serien. Och det var just terapin som var startskottet till att hela serien blev av.

–  Jag började själv plugga till terapeut med inriktning på just bonusföräldrar, bonusfamiljer. Jag har alltid tyckt att de här relationerna är otroligt intressanta. Men under utbildningens gång så kände jag att jag bara måste göra en mycket viktigare sak först och det är att göra en dramaserie om precis just det här, säger Clara Herngren som efter den insikten snabbt ringde Moa Herngren och kopplade in Felix i processen. 

– Vi gick alla igång på det otroligt mycket. Kände att det nästa var konstigt att det inte redan hade gjorts. En terapisituation är ju ofta väldigt spännande, säger Moa Herngren.  

Mindre humor

Terapin fick dock en mindre roll i serien än vad det var tänkt från början och även humorn fick ta ett kliv tillbaka när serien började spelas in. 

Petra Mede spelar Katja. Foto: SVT

– Det känns som att det fanns anslag till ”punchiga lines” i manuset. Men det känns som att det har skalats bort mer och mer. Det är verkligen en dramaserie och det är befriande, för det kan vara tvångsmässigt med humor också. Jag tycker att det är så fantastiskt när det är karaktären som får driva historien istället för att det ska vara roliga formuleringar, säger Petra Mede som spelar Patriks föredetta fru Katja.  

– Jag tycker ofta att ju roligare en författare försöker att skriva en replik desto mer allvarlig vill man göra den. Jag tror att vi märkte det när vi filmade och spelade att det här är någonting som måste bli autentiskt. Vi måste vara riktiga människor och situationerna måste vara på riktigt, säger Erik Johansson.

Vill hjälpa till

Det realistiska anslaget tror skådespelaren Fredrik Hallgren, som spelar Lisas föredetta kille, är ett bra sätt att skapa igenkänning men det är också något som kräver mycket av skådespelarna.   

– Vi har jobbat mycket med att försöka få det äkta och avskalat, vilket gör att man får lite fjärilar i magen när man spelar in. Det ska inte vara för stora penslar och det gör att man känner sig lite naken i varje scen, säger Fredrik Hallgren. 

– Min förhoppning  är att folk inte ska känna sig ensamma i att livet är svårt och att alla kämpar med att få det att funka med relationerna. Att man kan hjälpa folk med att ha det lite lättare och att må bättre i sitt kaos, under pressen som det är att vara människa, säger Erik Johansson.  

Första avsnittet av bonusfamiljen visas måndag den 30 januari i SVT1 21:00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.