”Borde vara en pionjär i historieboken”

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Milles har läst två nya böcker som båda belyser Ida Bäckmanns öde.

Den värmländske poeten Gustaf Fröding känner de flesta till, men hur är det med Ida Bäckmann, 1867-1950? Hon var lärare, journalist och författare och kände både Selma Lagerlöf och Fröding och skrev böcker om de båda.

Nu finns två nya böcker om henne som Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles har läst. Enel Melbergs ”Det borde varit stjärnor” och Sigrid Combüchens ”Den Umbärliga”.

”En parasit med pretentioner”

– Det finns något magnetiskt kring Gustaf Fröding och hans kvinnor – det har skrivits massor om det genom åren. Det är en klassisk manlig myt i vår kultur: den galna geniförklarade poeten som utmanade etablissemang och kyrka – en revolutionär som lider, och drömmer om att kunna älska utan skam. Inlåst och älskad, säger Ulrika Milles.

– Runt honom finns de medberoende kvinnorna: hans systrar, hans mamma, sköterskorna och så Ida Bäckmann.

Gustaf Fröding skrev inte bara folkkära visor utan var än mer poet och diktade om hur han köpte sin kärlek för pengar. Den vittberesta journalisten Ida Bäckman förälskar sig i honom redan som ung flicka men han vill aldrig ha hennes kärlek trots hennes ihärdiga tillgivenhet.

– Bäckmann är känd för eftervärlden som en pinsam klängranka. Liknar lite en sådan där tjej som skriver brev till en intagen brottsling. En parasit med pretentioner, säger Ulrika Milles och fortsätter:

”Helt okänd i dag”

– Ida Bäckmann har skrivits ut ur litteraturhistorien för att hon förtalats av manlig litteraturforskning och storheter som Selma Lagerlöf. Till följd av den skammen att hon ville gifta sig med den sjuka Fröding men fick nej – oälskad, alltså inte riktig kvinna –  är hon helt okänd i dag.

Fast hon som journalist och utrikeskorrespondent reste över hela världen för mer än hundra år sedan.

– Hon borde vara en pionjär i historieboken.

Krävs insatta läsare

Efter Frödings död 1911 skriver Ida Bäckmann en bok om deras relation och skandalen är ett faktum.

– Enel Melbergs roman ”Det borde varit stjärnor” skriver fram hela kvinnokollektivet bakom Fröding, de som kanske vårdar den höga konsten när de ger sina liv och pengar för den sjuka poeten. Sigrid Combüchens ”Den Umbärliga” skärskådar istället Ida Bäckmann som solitär, men behöver nästan en väldigt insatt läsare för att helt komma till sin rätt.

Fröding får backa

Ulrika Milles menar att hos båda författarna blir själva Frödingaffären nästan oviktig, att det finns så mycket andra tragedier och dramer, och att det är en poäng.

– För då visas vilken farlig plats offentligheten är, att vi är prisgivna åt hur andra skapar vårt rykte. Hur svårt det är att slå sig fri från andras blickar, om det är mäktigare människor som bestämt vem man är, säger hon och avslutar:

– Och då blir Ida Bäckmann nästan en fri, fast underbart komplicerad gestalt för att vi fortfarande, efter de här skildringarna, inte vet vad som är sant och vad som är förtal eller förhoppningar. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.