Ur ”Från Anneli Frankfurts värld”

Bortglömt öde inspirerar

Uppdaterad
Publicerad

Vem var Annelise Frankfurt och varför har vi glömt bort henne – det är frågor som förbryllat tre kulturskapare under flera års tid. Tankarna har resulterat i en kortfilm, en nästan färdig bok och en dansföreställning.

– Hon har ett väldigt stort spann. Ibland är hon väldigt intensiv, väldigt känslomässig och uttrycket är väldigt litet. Men andra gånger överraskar hon och det är jättestort och det är otroligt mycket grimaser, säger mimskådespeleri-studenten Lilja Fredrikson, som i sin departure föreställning på Dramatiska högskolan skildrar danserskan och dockmakaren Annelise Frankfurts liv genom hennes koreografier.

Annelise Frankfurt kom som flyktingbarn från Österrike till Sverige 1938. Hon var då tolv år gammal och växte upp i fosterhem i Frösunda, strax norr om Stockholm. Annelise hade både dansat och tillverkat dockor hemma i Wien vilket hon fortsatte med i sitt nya hemland.

Anonymt paket             

Kostymtecknaren och författaren Nils Harning kände inte till Annelise Frankfurt när han på våren 2009  fick ett telefonsamtal från en antikaffär i Vasastan i Stockholm. Det visade sig att en anonym person lämnat in ett paket till honom.

– Det är ett paket med ett levnadsöde, den översta bilden är på en dansare från 50-talet och under den står det Annelise Frankfurt, säger Nils Harning.

I paketet låg en barnbok på hebreiska, anteckningsböcker, och så några av Annelises dockor. Dockorna spelade en stor roll i hennes liv. Hon hade ett alter ego vid namn Casperlina.

Sprider historien

Nils Harning blev fascinerad av det livsöde han fått i sin famn och började ta reda på mer om Annelise Frankfurt, ett researcharbete som resulterat i en bok som snart är färdigställd. Men han har även lyckats inspirera andra och spridit historien om Annelise.

Förra hösten gjorde Martina Hoogland Ivanow en kortfilm och en utställning om henne där minskådespelaren Lilja Fredrikson medverkade.

– Jag tycker att det känns väldigt tråkigt att ett sådant liv och ett sådant konstnärskap har packats ihop i en kartong och ställts in i ett arkiv, säger Lilja Fredrikson vars föreställning kommer spela på Unga Klarateatern i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.