Foto: Anders Wiklund/TT

”Jag känner inte igen bristerna”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kom rapporten om branden på Kungliga Konsthögskolan. Bristfälligt brandskydd och undermålig förvaring av konst, konsthantverk och elevarbeten, menar Storstockholms brandförsvar. Något som fastighetschefen inte känner igen.

Rapporten har nu lämnats över till Polisen för vidare utredning kring brandorsaken. Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat om rubriceras i nuläget branden som allmänfarlig vårdslöshet.

Den tekniska undersökningen av brandplatsen är igång, men svar på analysresultat väntas inte komma förrän om ett par månader. Enligt polisen finns ingen indikation på att branden skulle vara anlagd.

Storbranden på Konsthögskolan

”Systematiskt brandskyddsarbete”

Kungliga Konsthögskolans fastighetschef Peter Jansson har själv ännu inte tagit del av brandförsvarets rapport, men ställer sig frågande till de brister som tagits upp.

– Vi gör ett systematiskt brandskyddsarbete tillsammans med fastighetsverket och jag känner inte igen de brister som nämns. Det fanns ett larm som fungerade som det skulle och brandceller. Dörrarna stängs som de ska, säger Peter Jansson.

Hur har det gått för de studenter och lärare vars ateljéer och arbetsplatser förstördes i branden?  

– Vi har minskat ytan och studenterna har börjat samsas lite mer i sina ateljéer i stora huset. Vissa professorer delar rum med andra professorer i den stora byggnaden. Så de kan jobba vidare under begränsad tid tills vi hittat en ersättningslokal, säger Peter Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Konsthögskolan

Mer i ämnet