Internationella medier kopplar norskt val till Breivik. Foto: NRK

Norsk ilska över Breivik-koppling efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Norska Fremskrittspartiet har upprörts över den internationella mediebilden av partiet efter valframgången.

”Chock-val – Breiviks parti mot regeringsmakten”, så rapporterade italienska Corriere della Sera från det norska valet. Men tidningen är långt ifrån ensam om att beskriva kopplingen mellan Fremskrittspartiet och Breivik.

Medier som Aljazeera, Sky News och The Independent har alla skrivit om att partiet som Anders Behring Breivik var medlem i som ung nu för första gången kan komma att sitta i regeringen.

Val i Norge 2013

Det är inte en koppling som Fremskrittspartiet uppskattar.

Vill få UD-hjälp

Nu ber man norska utrikesdepartementet om hjälp för att få utländska medier att sluta koppla samman partiet med massmördaren Anders Bering Breivik, rapporterar NRK.

– Utrikesdepartementet borde se till att man informerar journalister, tidningar och nyhetskanaler i respektive land om hur det faktiskt ligger till, säger Ketil Solvik-Olsen, Fremskrittspartiets finanspolitiske talesperson.

Han hoppas nu att norska ambassader runt om i världen ska hjälpa till att städa upp bilden av partiet som kopplat till Breivik och fascistisk ideologi.

Ap: Fremskrittspartiets uppgift

Men avgående utrikesminister Espen Barth Eide (Ap) säger till NRK att det är upp till Fremskrittspartiet att svara media.

– Vi hjälper dem så gott vi kan men det är de själva som måste säga vad de har för politik, säger Eide.

Men han konstaterar också att det finns ett gemensamt intresse i Norge av bilden av landet i omvärlden.

– Vi följer läget noga eftersom det är en fråga om omvärldens syn på Norge, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Norge 2013

Mer i ämnet