Brita Zackari är SVT:s nya åkande reporter i Vasaloppet. Foto: TT/SVT

Brita Zackari tar över som Vasaloppsreporter

Uppdaterad
Publicerad

Hon hatar att träna och har aldrig tävlat i skidor: Nu ska programledaren Brita Zackari åka Vasaloppet i livesänd tv som Vinterstudions åkande reporter. ”Jag vill visa att det är möjligt att åka Vasaloppet, utan att ha de perfekta förutsättningarna”.

Trots att hon har medverkat i ”Svett & etikett” och skött eftersnacket i ”Mästarnas mästare” är Brita Zackari något av en ofrivillig sportprofil. Egentligen gillar hon inte ens att träna. Och det är precis den gruppen – de som ser på Vasaloppets nio mil långa utmaning med mer osäker fasa än hurtig entusiasm – som hon nu vill göra gemensam sak med.

– Det känns som ett otroligt fint uppdrag att få, och en tung roll att axla. Jag tänker också att det finns kanske fler därute som känner som jag: ”Oj, nu ska jag visst åka vasaloppet. Är jag redo för det?”, säger Brita Zackari till Kulturnyheterna.

Som västerbottning är Brita Zackari uppväxt med skidåkning, men säger också att hon aldrig tävlat eller åkt mer än korta rundor i skidspåren. Det ger henne dubbla känslor inför att ta över facklan som SVT:s åkande reporter i Sveriges största skidtävling.

– Och då vill jag vara som en hand att hålla i medan man tränar för loppet, och ibland själv få hållas i handen av alla som tittar.

Ersätter Rickard Olsson

Uppdraget innebär att hon kommer att åka hela loppet live i SVT Play, och samtidigt intervjua sina medåkare om allt som händer i spåren mellan Sälen och Mora.

– Jag tänker hitta de små berättelserna som sker i loppet, de här grejerna som man kanske inte ser som tittare i vanliga fall. Alla ser ju täten och kanske någon som hejar på sidan av, men det är mycket mer så. Jag vill visa ett annat lager av Vasaloppet, säger Brita Zackari.

Redan innan söndagens tillkännagivande har diskussionen om årets Vasalopp pågått för fullt, efter att Rickard Olsson – som varit åkande reporter i sju års tid – gått ut och kritiserat SVT för att de petat honom utan förklaring. Om deras reporterstil kommer skilja sig åt vill Brita Zackari helst låta vara osagt.

– Jag vill inte jämföra mig med Rickard eller påstå att jag kommer göra något bättre eller sämre än honom, det känns inte rätt för mig att gå in i den diskussionen just nu, säger hon till Kulturnyheterna.  

Vill inspirera – och inspireras

Tittarna kommer också kunna följa Britas träningsprocess i programserien ”Vasaloppet med Brita Zackari”, under veckorna fram till loppet första söndagen i mars. Till sin hjälp kommer hon att ha kända sportprofiler och träningsexperter som berättar hur man kan träna inför Vasaloppet.

Hon hoppas också kunna visa upp en annan sida av Vasaloppet, alla de som precis som hon inte älskar träning eller är elitidrottare, men ändå vågar sig ut i Dalarnas skidspår.

– Den roligaste utmaningen är att som småbarnsförälder – som hatar att träna – visa att det är möjligt att åka Vasaloppet utan att ha de perfekta förutsättningarna, för det har man nog aldrig, säger Brita Zackari.

– Jag hoppas att jag kan fungera som en pepp för alla vi som ska göra det här. Att vi kan ta stöd av varandra i spåret och känna att det inte behöver vara perfekt, bara man gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.