Brottas med Sveriges rasistiska historia

Uppdaterad
Publicerad

I Farnaz Arbabis första egna uppsättning som konstnärlig ledare på Unga Klara vill hon belysa det som hon tycker saknas på historielektionerna.

Redan under våren 2013 blev Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff tillfrågade om de ville ta över uppdraget som konstnärliga ledare för Unga Klara efter Suzanne Osten. Det dröjde drygt ett år innan de tillträdde och imorgon är det premiär för Farnaz Arbabis första egna uppsättning sedan hon axlande manteln. Debutföreställningen heter ”X” och är en pjäs som behandlar Sveriges rasistiska historia.

− Det har varit svårt och ganska smärtsamt men också otroligt skönt att få deala med rasismen idag och rasismen historiskt. Jag har också blivit väldigt imponerad av modet som alla i gruppen har visat. Att vi verkligen har gått in i det med oss själva, tillsammans, säger regissören Farnaz Arbabi.

Var först med rasbiologi

I sann Suzanne Osten-anda har arbetet varit ett utforskande av temat och efter grundliga efterforskningar kunde föreställningen börja ta form. Det blev en resa fylld av aha-upplevelser, nya insikter och kunskap om Sveriges koloniala historia för Farnaz Arbabi.

− Att Sverige var först med rasbiologi, rasbiologiska institutet visste jag ju, men att det var en svensk som hittade på de här skallmätningsinstrumenten som sedan också användes i tyskland under andra världskriget visste jag inte. Att Sverige har haft slavkolonier fick jag veta för bara några år sedan och det var väl det som var lite upprinnelsen till att göra hela den här pjäsen. Att jag insåg att det finns massor av saker i vår historia som vi inte får lära oss, som vi inte pratar om och som väldigt få känner till, säger Farnaz Arbabi.

Måste våga uttrycka

Föreställningen X är ett kollage av scener. Historiska tillbakablickar blandas med upplevelser från nutid och populärkulturella referenser. När ensemblen träffades för första gången fanns det inget manus. Men genom ett öppet kollektivt arbete har egna erfarenheter och inspirationstexter vuxit fram till en föreställning. Det är en arbetsprocess som innebär en stor frihet för skådespelarna men som också kräver ett stort mod, att hänsynslöst kunna brottas med sina egna rädslor.

− Det är en antirasistisk pjäs vi håller på med och man måste påminna sig om det hela tiden. Men friheten gör att man vågar uttrycka sig. Och det är det jag tycker att vi måste göra, våga uttrycka oss, var vi står och vad vi tycker. För vi vet att i slutet av dagen så vill vi göra någonting gott, säger skådespelaren Ardalan Esmaili. 

Jobbar med ung publik

”X” utforskar den svenska historiens roll i hur vi ser på rasism idag. Föreställningen diskuterar med sig själv och säger emot sig själv i hopp om att kunna skapa en plattform för den är typen av frågor.

− Framför allt kommer att jobba för en ung publik här och förhoppningsvis får de komma hit och sätta sig och få känna att ”det här handlar ju om mig”. Och att det kan gå tillbaka till sitt hem, sina skolor och sina vänner och känna att de kan diskutera det här, säger Ardalan Esmaili.

− Jag hoppas att den inte slutar med applåderna utan att den lever vidare ut efterteaterbesöket, säger Farnaz Arbabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.