Designern Iman Aldebe jobbar i sin lägenhet.

Bryter modetraditioner för samhällsförändring

Uppdaterad
Publicerad

Det muslimska modet borde bli mer jämställt, tycker designern Iman Aldebe, som har fått i uppdrag att göra en kollektion för en modefirma i Gulfstaterna. Även männen ska bära huvudbonad.

Iman Aldebe har designat många kvinnoturbaner, som har sålt bra i framför allt Paris. Men i hennes nya kollektion ingår huvudbonader för män.

– Männen ska också bära huvudbonader hela tiden. Så huvudbonaderna för män och kvinnor är ganska lika, säger Iman Aldebe.

Hon har inspirerats av den turkiska fezen och i kollektionen kommer männens huvudbonader att vara gjorda av läder.

Kvinnor i vitt

Kvinnorna kommer dessutom att bära vitt, helt emot traditionen.

– Hela kollektionen kommer att vara i vitt, eftersom männen bär vitt. Så varför ska kvinnorna bära svart? Nej, kvinnorna ska också ha vitt, säger hon.

Små steg mot förändring

Just nu arbetar Iman Aldebe med en oversized t-shirt i lite tjockare material för herrkollektionen. Den ska bäras tillsammans med pösiga byxor som smalnar av vid vaderna. Iman Aldebe var först lite tveksam till hur mycket hon kunde utmana traditionerna för den arabiska uppdragsgivaren, för enligt henne är det mycket små steg som har tagits för att förändra modet.

– Det är ingen som har ändrat på själva formen på plaggen. Man har ändrat lite på tygerna, men det är ingen som riktigt har vågat. Men när jag släppte rädslan så tänkte jag att jag har fria händer. Och då gick jag tillbaka till utgångsläget för min första kollektion. Det handlar om vad jag vill ändra i samhället. Till exempel mot att bli mer jämställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.