Regissören Ralitza Petrova är filmfestivalens stora vinnare. Foto: TT

Bulgariska ”Godless” vinner Bronshästen 2016

Uppdaterad
Publicerad

Bulgariska dramat ”Godless” utses till Stockholm filmfestivals bästa film. Enligt juryn har regissören Ralitza Petrova gjort ”en av de bästa filmerna någonsin”.

”Detta är filmskapande på högsta nivå och introducerar en ny spännande röst inom film. Det är en film som kommer att leva för alltid i tittarnas medvetanden och hjärtan. Den är ett sant konstverk, och enkelt sagt, en av de bästa filmerna någonsin.”

Så lyder juryns minst sagt positiva motivering för utmärkelsen årets film. ”Godless” är regissören Ralitza Petrovas långfilmsdebut och handlar om en undersköterska som stjäl sina demenspatienters ID-handlingar för att finansiera sitt morfinmissbruk.

– För mig är det viktigt att vara ödmjuk när man skapar. Det är bara när man visar sig sårbar och rädd som man kan skapa något nytt och komplext, säger regissören Ralitza Petrova, som blir väldigt glad av att höra juryns motivering. 

”Tog en risk”

Hon berättar att filmen i manusstadiet var mer av en svart komedi, men att något hände i arbetsprocessen.

– När jag började klippningsarbetet såg jag något annat i historien och tog en risk med att göra den mer känslofylld. Det hade kunnat bli en Netflixfilm, men jag tog en risk och det är uppmuntrande att juryn ger mig ett sådant gensvar.

Huvudrollsinnehavaren Irena Ivanova tilldelas dessutom festivalens pris för bästa kvinnliga skådespelare. ”Godless” har tidigare vunnit pris vid schweiziska Locarno filmfestival.

Kinesisk pristagare

Även den kinesiska filmen ”Old stone” skördar stora framgångar. Filmen handlar om en taxichaufför som hamnar i en trafikolycka som får mardrömslika konsekvenser. ”Old stones” skapare, kinesiska Johnny Ma, prisas både för bästa manus och bästa regi.

I detta utpräglat intelligenta manus utspelar sig på ett briljant sätt en mans fall ner i fördärvet i denna viktiga och fåordiga moraliska thriller”, lyder juryns motiveringen för manuspriset.

Lill-Ove prisas

Enda svenska pristagare är skådespelaren Filip Berg, som bland annat spelar en ung Ove i publiksuccén ”En man som heter Ove”. Berg får utmärkelsen Rising star.

Stockholms filmfestival uppmärksammar inte bara insatser från det senaste året. Den franske regissören Francois Ozon, känd för filmer som ”8 kvinnor” (2002) och ”Swimming pool” (2003) tilldelas Stockholm visionary award. Sedan tidigare är det känt att legendaren Francis Ford Coppola hedras med Stockholm lifetime achievement award.

Alla vinnare på Stockholm filmfestival 2016

Stockholm Impact Award: Wayne Roberts – Katie Says Goodbye

Bästa kortfilm: Raymund Ribay Gutierrez – Imago

Bästa dokumentär: Nanfu Wang – Hooligan Sparrow

Bästa kvinnliga skådespelare: Irena Ivanova – Godless

Bästa manliga skådespelare: Kévin Azaïs – A Taste of Ink

Bästa foto: Andrei Butica – Dogs

Bästa manus: Johnny Ma – Old Stone

Bästa debut: Elite Zexer – Sand Storm

Bästa regi: Johnny Ma – Old Stone

Bästa film: Ralitza Petrova – Godless

Rising Star: Filip Berg

Stockholm Visionary Award: Francois Ozon

Stockholm Lifetime Achievement Award: Francis Ford Coppola

FIPRESCI: Andrea Arnold – American Honey

1 km film: Frida Kempff – Dear Kid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.