Gunhild Carling, bandets frontperson, är noga med att påpeka att bandets musik är helt opolitisk. Foto: TT

Efter klarinettprotest mot flyktingboende – Carling Family Band avbokas från dansfest

Publicerad

Carling Family Band, som frontas av den folkkära jazzartisten Gunhild Carling, avbokas nu från en dansfest i Stockholm. Detta efter att två bandmedlemmar protesterat mot ett planerat flyktingboende, skriver Helsingborgs Dagblad.  

Det är dansevenemanget The Snowball, som anordnas i Stockholm under jul- och nyårshelgerna, som har valt att avboka bandet. En person ur arrangörsstaben ska ha gått ut i en dansgrupp på Facebook och där skrivit: ”Med anledning av det som framkommit under de senaste dagarna om medlemmar i familjen Carling, har vi beslutat att inte anlita Carlings på The Snowball”, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Detta efter den tvist som uppstått sedan Max och Ulf Carling, bröder till Gunhild Carling och medlemmar i Carling Family Band, har protesterat mot planerna på ett flyktingboende för åtta ensamkommande flyktingbarn i orten Ingelsträde.

Störde möte med klarinett

Det var i förra veckan som Max Carling skrev ett brev till kommunen, där han i egenskap av bygdeföreningens ordförande framförde en protest mot flyktingboendet å styrelsens vägnar.

Detta kritiserades av andra medlemmar i bygdeföreningen, då det var många som inte stod bakom protesten. När föreningen samlades för att framföra att många tvärtom stöder det planerade flyktingboendet, störde Max Carling mötet genom att spela klarinett. Brodern Ulf Carling ska också ha provocerat mötesdeltagarna och tidningsreporter på plats.

Det här är inte första gången som familjen Carling hamnar i blåsväder om politiska värderingar.

Kopplingar till nazism

Hans Carling, Gunhild Carlings pappa, har nämligen en bakgrund i naziströrelsen. Under 90-talet deltog han bland annat i demonstrationer för Vitt ariskt motstånd och tonsatte högerextrema kampsånger. Han ska senare ha lämnat rörelsen.

När Hallandsposten ställde frågor till Gunhild Carling om faderns politiska bakgrund i och med att bandet skulle spela med kulturskolan i Halmstad, ville hon understryka att bandet håller isär musik och politik.

– Jo, men du ska veta en jätteviktig sak. Det är att musiken är helt opolitisk. Vi är jättehårda med att vara opolitiska. Det är ett stenhårt, urballat läge i Sverige idag där grupper står mot grupper och vi är jättetydliga med att vi inte ingår i den indelningen. Det är viktigt att det finns delar i samhället som är opartiska, och det är verkligen vi, sa hon då till Hallandsposten.

Samtliga i styrelsen för Ingelsträde bygdeförening har avgått efter kontroversen och ett stormöte är planerat att hållas under måndagen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.