Stiftelsen Centrum för lättläst läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Invandrare och lässvaga unga ryms inte i det nya förslaget.

I en utredning som presenteras för kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i dag föreslås att stiftelsen Centrum för lättläst avvecklas och att verksamheten slås ihop med Myndigheten för tillgängliga medier, vars uppdrag i princip är detsamma.

– När vi överför stiftelsen till en myndighet får vi fördelar genom en gemensam administration, säger utredningens ledare Göran K Johansson till Kulturnyheterna.

Stiftelsen Centrum för lättläst har funnits i sin nuvarande form sedan 1997 och har som uppdrag att göra nyheter och litteratur tillgänglig för personer med lässvårigheter. Bland annat ger man ut nyhetstidningen 8 sidor och driver lättlästförlaget LL.

Utredningen föreslår att den nya verksamheten ska bli ett kunskapscentrum för lättläst som ska rikta sig främst till personer som har lässvårigheter på grund av utvecklingsstörning, funktionsnedsättning eller demenssjukdom. Det statliga stödet på 18 miljoner per år ska ligga kvar på samma nivå och personalen följer med i flytten.

Centrum för lättlästs chef Ann Katrin Agelbäck ser en del frågetecken med utredningen men är glad att det ska bli ett kunskapscentrum för lättläst.

– Men vi är oroliga att skolungdomar och invandrare inte kommer få samma utbud av lättläst om förslaget går igenom, säger hon.

Tar bort skolsatsning

Som det ser ut i dag riktar sig Centrum för lättläst till en vidare målgrupp – till exempel nyanlända invandrare och lässvaga unga – och har också ett särskilt uppdrag att främja och öka utbudet av lättlästa böcker och nyheter i skolan. Ett uppdrag som utredningen vill ta bort.

– Det här handlar om lite pengar som vi bör fokusera på den primära målgruppen. Sen finns det andra myndigheter som har ansvar för till exempel invandrare och skolungdomar, säger Göran K Johansson.

Utredningen menar också att de grupperna i större utsträckning får sina behov tillgodosedda av privata aktörer.

– Det finns ju redan i dag ett antal förlag som ger ut lättläst litteratur och tjänar pengar på det. Min utgångspunkt är att de vill vara kvar inom den lilla nischen.

Tv-reporter: Elisabet Åberg

Klippning: Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.