Polska kulturinstitutet i Berlin kritiseras bland annat för att ha visat Pawel Pawlikowskis film ”Ida”. Foto: Music Box Films

Polska kulturinstitutets chef i Berlin avskedas

Uppdaterad
Publicerad

Polska kulturinstitutets chef i Berlin får med omedelbar verkan lämna sin post. Anledningen uppges vara för att verksamheten har haft för mycket judiskt innehåll.

Katarzyna Wielga-Skolimowskas har drivit polska kulturinstitutet sedan 2013 och skulle arbeta fram till sommaren 2017, men nu får hon sluta med omedelbar verkan.

Anledningen ska vara att Polens ambassadör i Tyskland är missnöjd med att det varit ”för mycket judiskt innehåll” i verksamheten, rapporterar Artnet News.

Polska utrikesdepartementet har tidigare kritiserat institutets verksamhet i Berlin för bristande närvaro på sociala medier och fokus på judiskt innehåll, skriver Berliner Zeitung.

”Historiskt inkorrekt”

En av anledningarna till kritiken ska vara att filmen ”Ida” visats vid centret. Den Oscarsbelönade filmen visades i början av året på polsk public service, men föregicks då av ett tolv minuter långt inslag där filmen förklarades som ”historiskt inkorrekt”, eftersom den inte visade ”en korrekt bild av Polens historia”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.