Christer Björkman Foto: TT/Henrik Montgomery

Så lär Christer Björkman upp sin efterträdare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir four more years.

Christer Björkman ger sig själv en regeringsperiod till som chef över SVT:s flaggskepp Melodifestivalen.

Hans ersättare är på plats redan under årets turné för att läras upp.

– Jag och SVT har gemensamt bestämt att 2021 är slutdatumet, säger Björkman.

Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman har chefat över tv-programmet sedan 2001. Nu ser han slutet på uppdraget.

Han ger sig själv fyra år till som överhuvud för lördagsunderhållningen och planerar att sluta 2021.

Melodifestivalen 2017

– Då har jag varit ansvarig i 20 år och då vet jag exakt hur jag ska utbilda min efterträdare och i vilken takt för att den personen ska få största möjliga förutsättningar att ta över utan att det blir en stor grej. Då ska det egentligen redan vara klart, säger han.

Enligt honom är de fyra återstående åren resultatet av ett beslut som han och SVT tagit tillsammans.

Karin Gunnarsson lärs upp

En potentiell efterträdare är redan utsedd och rekryteringsprocessen skiljer sig från den traditionella. Tävlingsproducenten har själv fått vara med och säga sitt.

– I min värld hoppas jag att det är Karin Gunnarsson från P3, säger han.

Karin Gunnarsson har tidigare jobbat som musikredaktör på P3 och senast på skivbolaget Universal Music. De senaste åren har hon varit med och valt tävlingsbidragen till Melodifestivalen. I år lärs hon upp av Christer Björkman under arbetet med programmet.

– Hon har jobbat med mig i höst och varit med och valt ut låtarna. I år började hon lära sig mina processer och hur jag tänker och nu är hon med på studiebesök för att titta. Sedan får vi se hur stor av den kakan jag har som hon vill ha. Det är inte säkert att hon är intresserad av att göra nummer eller bildproducera. Det är lite upp till henne själv vad hon vill göra av det... Det kan bli två personer.

”Ska inte bli dramatiskt”

Har du diskuterat det här med SVT?

– Ja, vi har bestämt gemensamt att det är slutdatumet och då ska hon, om det är hon, vara helt färdig och det ska inte bli någon dramatisk överlämning. Det ska vara gjort successivt och lite snyggt på vägen.

Tidigare har Christer Björkman jobbat som exekutiv producent för hela Melodifestivalen. I år har han i stället titeln tävlingsproducent, och därmed mindre ansvar.

– Det gör att jag kan fokusera mycket mer på numren och gå in i detalj och det är det som jag verkligen brinner för. Så jag har roligare än på länge på jobbet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet